Κωνσταντοπούλου εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι

Κωνσταντοπούλου εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι

Ιωάννα Μάνδρου

Δριμύ κατηγορώ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, διατύπωσε καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για εγκληματική συγκάλυψη των ευθυνών για την εκατόμβη των νεκρών, ενώ επιτέθηκε προκαλώντας αντιδράσεις μέσα στη δικαστική αίθουσα, και στον τότε πρωθυπουργό. Η μάρτυρας που κατέθεσε χθες για τρίτη συνεχή ημέρα, μίλησε για «κακουργήματα» και για «κακοστημένη παράσταση» αναφερόμενη στη συνέντευξη που ακολούθησε μετά την τραγωδία παρουσία του τότε πρωθυπουργού.

Η κατάθεσή της προκάλεσε αντιδράσεις από συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, από τους οποίους ορισμένοι ζήτησαν να μη ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, κυρίως σε τμήματα της κατάθεσής της, τα οποία κατά τη γνώμη τους, δεν είχαν σχέση με τα δικαζόμενα αδικήματα.

Ωστόσο η κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου έγινε δεκτή με επιδοκιμασίες από τους παρισταμένους στη δίκη κατοίκους της πολύπαθης περιοχής και από συγγενείς των θυμάτων, που ζήτησαν να αφεθεί να καταθέσει τις απόψεις της και φώναξαν συνθήματα υπέρ της.

«Κακoπαιγμένο θέατρο»

«Οταν παίζεται», ανέφερε η μάρτυρας, «τέτοιο κακoπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα των ανθρώπων, είναι καθήκον σας να ερευνήσετε μέχρι το κόκαλο την υπόθεση αυτή. Καμία παραίτηση, κανείς δεν είχε ευθιξία να πει “έχω ευθύνη”. Είναι συγκλονιστικό. Δεν υπήρξε ένας να πει “φεύγω”, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φέρει πίσω τους ανθρώπους».

H κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου επικεντρώθηκε σε δύο κυρίως θέματα. Στην εγκληματική συγκάλυψη, όπως η ίδια υποστήριξε αναφερόμενη στις τότε κυβερνητικές ευθύνες μετά την τραγωδία, αλλά και σε εκείνες που αφορούσαν την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, με σειρά νομικών και πραγματικών επιχειρημάτων, η κ. Κωνσταντοπούλου τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η δικαζόμενη υπόθεση όφειλε να έχει φθάσει στο εδώλιο με κακουργηματικής φύσεως κατηγορίες και όχι πλημμελήματα.

«Σε κάθε μία από τις επετείους, υπογράμμισε η μάρτυρας, μετά από κάθε όνομα, οι κάτοικοι φώναζαν δικαίωση. Και φέτος μετά από κάθε όνομα ακουγόνταν η λέξη κακούργημα. Και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαίωση ούτε κακούργημα».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε και ότι ο σύντροφος της πρώην περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, που δικάζεται και για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προσέγγιζε συγγενείς θυμάτων, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο περιθώριο της δίκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιχειρούσε να τους ασκηθεί επιρροή.

Ο πραγματογνώμονας

Η κατάθεση Κωνσταντοπούλου αναμένεται να συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέταση από το δικαστήριο του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα καταθέτει επί πολλές ημέρες για τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης του αλλά και για τις καταγγελίες του ότι δέχθηκε πιέσεις να μην καταγράψει την αλήθεια.

Η κατάθεση Λιότσιου έχει προσδιοριστεί μετά το τέλος της κατάθεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, εισάγοντας τη δίκη στο σημαντικό κεφάλαιο της αποτίμησης των πραγματικών γεγονότων μέσω της πραγματογνωμοσύνης και το τέλος των συγκλονιστικών καταθέσεων των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *