Πάσχος Μανδραβέλης
Η αλήθεια είναι πως τέτοια εποχή σπανίως επικρατεί αίθριος καιρός στη Βουλή. Ο Δεκέμβριος σημαδεύεται πάντα από βροχές τροπολογιών, που κατεβάζουν αμελείς ή πονηροί υπουργοί και βουλευτές. Ετσι «κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας» ξεπλένονται δαπάνες υπουργείων και παρατρεχάμενων, αυτές που έπρεπε να ελέγχονται ενδελεχώς από τη Βουλή όχι μόνο στο σκέλος της νομιμότητας, αλλά και της σκοπιμότητας.
Για να αυτοπροστατευθεί το πολιτικό σύστημα ψήφισε κοτζάμ συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 74, η οποία προβλέπει ότι «προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση». Και το άρθρο 75 προβλέπει ότι «νομοσχέδιο που συνεπάγεται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων δεν εισάγεται για συζήτηση, αν δεν συνοδεύεται από ειδική έκθεση για τον τρόπο που θα καλυφθούν».
Ψιλά γράμματα. Το Σύνταγμα γίνεται κουρέλι στα χέρια εκείνων που ορκίζονται ότι θα το τηρήσουν. Και ο πρόεδρος της Βουλής απλώς παρατείνει τον χρόνο συζήτησης για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, θυμίζοντας τον Χένρι Κίσινγκερ που έλεγε για την κυβέρνηση Ρίτσαρντ Νίξον: «Το παράνομο το κάνουμε αμέσως, για το αντισυνταγματικό χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο».
Ισως να έχει δίκιο ο κ. Νίκος Βούτσης όταν υπενθύμισε ότι «στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 ψηφίστηκαν 43 τροπολογίες», αλλά ταυτοχρόνως δικαίωσε όλους εκείνους που λένε πως τούτη η κυβέρνηση εκπροσωπεί το πιο παλιό από το παλιό. Διότι όταν οι κυβερνώντες υπενθυμίζουν διαρκώς στους αντιπολιτευόμενους ότι «κι εσείς τα ίδια κάνατε», υπενθυμίζουν ταυτοχρόνως στους ψηφοφόρους πως τζάμπα μπήκαν στην περιπέτεια του «νέου». Πλήρωσαν πολύ ακριβά για να έχουν μία από τα ίδια. Ή ακόμη χειρότερα. Δεν θυμόμαστε στο παρελθόν τροπολογία-σκούπα 85 σελίδων, δηλαδή ολόκληρο νομοσχέδιο-κουρελού, που διευθετεί έναν σκασμό από ζητήματα: επανακαθορισμός του ΦΠΑ στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, φορολογία μεταβίβασης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, προσδιορισμός αξίας ακινήτων που μεταβιβάζονται με αντάλλαγμα ή αιτία θανάτου, δωρεάς ή προίκας συν τη νομιμοποίηση απροσδιόριστων δαπανών του υπουργείου Οικονομικών ύψους 900.000 ευρώ.
Τέλος, είναι πολύ περίεργο να κατατίθεται τροπολογία σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη νομιμοποίηση δαπανών που έκανε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας από το 2016 κι εντεύθεν. Αλλά στην αναμπουμπούλα που φέρνει η καταιγίδα των τροπολογιών, λίγο πριν από τις γιορτές, είναι αρκετοί αυτοί που χαίρονται. Και δεν αναφερόμαστε στους φορολογουμένους που πληρώνουν και αυτές τις δαπάνες, που κανείς δεν καταλαβαίνει αν είναι νόμιμες ή αν χρειάζονταν.
Πηγή: Καθημερινή