Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ιδεολογίας

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ιδεολογίας

Στέφανος Κασιμάτης

Ο σοφός δόκτωρ από τον 18ο αιώνα είπε το υπέροχο ότι ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο του τελευταίου καθάρματος. (Παρεξηγημένο απόφθεγμα, διότι ο σκοπός του σοφού δόκτορος ήταν να αναδείξει την ιερότητα του πατριωτισμού, όχι την απόλυτη απόρριψή του, όπως χρησιμοποιείται σήμερα από πολλούς.) Να μου επιτραπεί να προσθέσω μία ακόμη στις αμέτρητες παραλλαγές του: η ιδεολογία είναι το καταφύγιο εκείνων που έχουν παραιτηθεί από τη σκέψη. Αφήνω εσάς να τους πείτε ανόητους, βλάκες, ηλίθιους, κρετίνους ή όπως αλλιώς κρίνετε – η γλώσσα μας προσφέρει τη δυνατότητα έκφρασης ποικιλίας σημασιών και αποχρώσεων.

Ως απόδειξη του ισχυρισμού μου, σας καλώ να κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, όσον αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η σχετική τροποποίηση του Συντάγματος υποστηρίζεται από τη Ν.Δ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την αρνείται σθεναρά, ξορκίζοντάς την ως «θατσερική». Την αρνείται, δηλαδή, για λόγους καθαρά ιδεολογικούς, αψηφώντας –ηλιθίως και ενδεχομένως ηρωικώς– την πραγματικότητα. Μπορεί σε εκείνους που εξιδανικεύουν την Αριστερά να μην αρέσει, αλλά αυτή είναι η ιδεολογία της Αριστεράς. Τόσο απλοϊκή, τόσο παιδαριώδης, τόσο βλακώδης. Εχουμε να κάνουμε με πιστούς, όχι με σκεπτόμενους ανθρώπους.

Η πραγματικότητα την οποία αγνοεί η Αριστερά ορίζεται από τις παρατηρήσεις τριών παραγόντων της αντιπολίτευσης. Η υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης να καταθέτει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι νόμος του κράτους ήδη από το 2014 και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον έχει αλλάξει, ενώ θα μπορούσε, όπως παρατήρησε ο Κ. Τασούλας. Αλλά και πέραν αυτού, η πλευρά που αρνείται τη συνταγματική κατοχύρωση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού είναι εκείνη η οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα να παράγει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, όπως επισήμανε εύστοχα ο Κ. Χατζηδάκης, που επίσης μετέχει στην Επιτροπή. Να ληφθεί επίσης υπ’ όψιν και αυτό που είπε προσφάτως ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό: ότι η συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα είχε σαφώς θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Σε αυτές, υποτίθεται, δεν ονειρεύεται να μας πάει η κυβέρνηση; Υποτίθεται, διότι μας πάει σε εκλογές.

Να προσθέσω και έναν θεσμό ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, ο οποίος εκπροσωπείται από το bete noire του ΣΥΡΙΖΑ: τον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή ότι οι τράπεζες είναι στον αέρα λόγω δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες οφείλονται ακριβώς στην απουσία της συνταγματικής κατοχύρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Παρ’ όλα αυτά, οι Συριζαίοι δεν μπορούν να συναινέσουν, γιατί είναι «θατσερικό» το πνεύμα της ρύθμισης.

Οχι, δεν είναι μόνο θέμα ηλιθιότητας και μαλθακότητας. Δεν είναι, θέλω να πω, μόνον ότι πράγματι κάποιοι υστερούντες συμπολίτες μας, που βρέθηκαν να εκπροσωπούν το έθνος στη Βουλή, μπορεί να μην έχουν καταλάβει ακόμη ότι χρεοκοπήσαμε – να μην έχουν καταλάβει ούτε καν ότι χρεοκοπήσαμε! Αυτό μπορεί να ισχύει, ώς ένα βαθμό. Κυρίως όμως, είναι η αναισθησία και ο ψυχρός αμοραλισμός του μπολσεβίκου, αυτό που τους κάνει τόσο σφοδρά αντίθετους στη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ως μπολσεβίκοι στην πολιτική κουλτούρα τους, οι Συριζαίοι αποστρέφονται οτιδήποτε δένει τη χώρα με το ευρύτερο σύνολο της ευρωπαϊκής Δύσης, στο οποίο θέλει να ανήκει. Ολοι οι θεσμοί που έχουν αυτό τον σκοπό τούς είναι εμπόδια προς την εξουσία, όπως την εννοεί η κ. Μπέτυ. Γι’ αυτό και τους είναι απεχθής ο εκσυγχρονισμός σε κάθε έκφανσή του. Το δείχνει άλλωστε το μίσος τους για το πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, που εκδηλώθηκε πρόσφατα με τόσο αισχρό τρόπο…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *