Από φιάσκο σε φιάσκο…

Από φιάσκο σε φιάσκο…

Κύριο άρθρο

Υπερβαίνει κάθε όριο λογικής η εξέλιξη της πολυδιαφημισμένης, ακόμα και από τον πρωθυπουργό, υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται εκ των υστέρων για να σωθούν τα προσχήματα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές φιάσκο, που εκθέτει τόσο την αστυνομία, όσο και τη δικαιοσύνη.

Είναι δείγμα απίστευτης προχειρότητας μια δίωξη που περιβλήθηκε με το μανδύα ενός τεράστιου σκάνδαλου, να καταλήξει στην αποφυλάκιση όλων όσων είχαν θεωρηθεί βασικοί υπεύθυνοι. Είναι προφανές ότι κάποια βιάζονταν και πίεζαν για να επιδείξουν τις διωκτικές αρχές ώστε να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο και να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ένα τεράστιο σκάνδαλο που στην πορεία αποδεικνύεται τουλάχιστον νομικά ατεκμηρίωτο.

Μετά από έρευνες μηνών, παρακολουθήσεις συσκέψεις επί συσκέψεων, είναι εξωφρενικό ότι δεν βρέθηκε ένας υπεύθυνος να αναζητήσει ένα τελωνειακό ή να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να μάθει τι ακριβώς ισχύει. Και φυσικά δεν περιποιεί τιμή ούτε στο αρμόδιο υπουργείο, ούτε στις δικαστικές αρχές να ανταλλάσσουν δηλώσεις για να μεταθέσει ο ένας την ευθύνη στον άλλο.

Οι ευθύνες τους μάλιστα είναι ακόμα σοβαρότερες αν είχαν προειδοποιηθεί για τα κενά της δικογραφίας, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του “Βήματος”. Μια υπόθεση που ανακοινώθηκε πομπωδώς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Βουλή και εξελίσσεται με αυτό τον τραγικό για την αξιοπιστία των θεσμών τρόπο, πλήττει βαρύτατα το κύρος τους και καταδεικνύει την ανεπάρκεια τους.

Ακόμα χειρότερα η εξέλιξη της πολύφερνης αυτής υπόθεσης υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο απέναντι στην αστυνομία όσο και στη δικαιοσύνη. Πέρα επίσης από τα ζητήματα νομιμότητας και κράτους δικαίου, τα τραγικά λάθη και οι παραλείψεις των υπευθύνων είναι εξαιρετικά πιθανόν να οδηγήσουν στην ατιμωρησία όσων εμπλέκονται πραγματικά στο σκάνδαλο.

Είναι εμφανές επίσης ότι κι αυτή η υπόθεση είναι συνέπεια της κυβερνητικής σπουδής να εργαλειοποιεί αφενός τη δικαιοσύνη και αφετέρου να εκμεταλλεύεται πάσης μορφής και σπουδαιότητας σκανδαλολογία. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε: το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο, όμως ούτε φρένο, ούτε μυαλό βάζουν…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *