Το σκεπτικό του 13-0

Το σκεπτικό του 13-0

Σάκης Μουμτζής

Δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης, βάσει του οποίου καταδικάστηκε ομόφωνα από το Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς. Το γεγονός πως ουδείς δικαστής μειοψήφησε καθιστά το σκεπτικό ακόμη πιο ενδιαφέρον, δεδομένης και της σοβαρότητας της υπόθεσης. Τελικά, ήταν η εκδίκηση κάποιων «ολιγαρχών» επειδή τους ανάγκασε ο Ν. Παππάς να πληρώσουν υψηλό τίμημα για τις άδειες ή μήπως ήταν η απόπειρα να ελεγχθεί εκ μέρους του τότε κυβερνώντος κόμματος το τηλεοπτικό τοπίο; Δηλαδή, ο Ν. Παππάς ήταν ένας Ρομπέν των Δασών ή ένας μηχανορράφος υπουργός;

Και οι 13 ανώτατοι δικαστικοί αποφάσισαν πως ο καταδικασθείς εκτελούσε ένα οργανωμένο σχέδιο, ώστε ο τηλεοπτικός σταθμός του έτερου κατηγορουμένου να τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. «Επεδίωξε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που είχε καταστρωθεί από τον ίδιο, αλλά και από άλλα ηγετικά στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος…», γράφει σε ένα σημείο το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης. Και λίγο παρακάτω σημειώνει πως «πρόκειται για ένα σύνολο επανειλημμένων εκ μέρους του παρανόμων ενεργειών, δηλαδή πράξεων και παραλείψεων στις οποίες προέβη προκειμένου να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του ιδίου και του κόμματος στο οποίο ανήκει για την απόκτηση μέσω του δεύτερου κατηγορουμένου, ως παρένθετου προσώπου, τηλεοπτικού σταθμού, πραγματικός ιδιοκτήτης του οποίου θα ήταν αυτός και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ…».

Δηλαδή και με την υπογραφή 13 ανωτάτων δικαστικών επιβεβαιώνονται όλοι όσοι μιλούσαν τότε, ενώ ξετυλίγονταν τα γεγονότα, για μια επιχείρηση ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε πως είχε ελάχιστη πρόσβαση στα μεγάλα συστημικά κανάλια και αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να ανατραπεί μόνον με άνωθεν ισχυρή παρέμβαση – μεθόδευση. Η μέθοδος της «γάτας των Ιμαλαΐων» είχε αποδειχθεί ατελέσφορη.

Το σκεπτικό της απόφασης ερμηνεύει και τα όσα ακολούθησαν την καταδίκη του Ν. Παππά, ο οποίος όχι μόνον δεν αποκλείστηκε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άρχισε να προβάλλεται ακόμη πιο πολύ, κυρίως στο Διαδίκτυο. Το κόμμα τον προστατεύει γιατί δεν εκτέλεσε απλώς έναν πολιτικό σχεδιασμό διά ίδιον όφελος, αλλά –όπως αποδεικνύεται από την απόφαση– ό,τι συνέβη ήταν αποτέλεσμα ενός σχεδίου κεντρικά οργανωμένου. Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περιφρόνησε αυτό το 13-0.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *