ΠΟ263: Φοροδιαφυγή φουντώνει

ΠΟ263: Φοροδιαφυγή φουντώνει

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο το 2010 ήταν 34 δις. Σήμερα είναι 113 δις. Δηλαδή αυξήθηκαν 3 φορές! Οι κυβερνήσεις όλες αδιαφορούν και, το χειρότερο, ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Παίρνω ένα μεγάλο απόσπασμα από άρθρο του Πρ. Χατζηνικολάου στην Καθημερινή, 19/2/23.

Παρά το γεγονός ότι από την εποχή των μνημονίων οι θεσμοί με τον πλέον εμφατικό τρόπο δήλωναν αντίθετοι σε ρυθμίσεις οποιουδήποτε τύπου οφειλών, οι κυβερνήσεις κατάφερναν να τις περάσουν, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις και προκαλώντας την μήνιν των δανειστών, που συνήθως ζητούσαν αντίμετρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η εξέλιξη αυτή οδηγούσε σε νέους φόρους και περιστολή δαπανών, κυρίως μέσω της μείωσης μισθών, συντάξεων, φοροαπαλλαγών και επιδομάτων. Βέβαια, οι κυβερνήσεις ισχυρίζονταν για την υπεράσπιση των θέσεών τους και την αντίκρουση των επιχειρημάτων των δανειστών, ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, τα χρόνια των μνημονίων η φοροδιαφυγή γιγαντώθηκε, το κύμα ή κίνημα «Δεν πληρώνω» επίσης, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο από τα 34 δισ. ευρώ το 2010 να ξεπερνούν σήμερα τα 113 δισ.

Οι πολιτικές μείωσης της φορολογίας για τα χαμηλά εισοδήματα, προς άγραν κυρίως ψήφων, λειτούργησαν ευεργετικά για τους φοροδιαφεύγοντες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, τη στιγμή που τα στατιστικά στοιχεία έδειχναν και δείχνουν ακόμη ότι το συνολικό δηλωθέν εισόδημα αποτελεί τα 2/3 της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Χρέη προς το Δημόσιο: Πώς αναβιώνουν οι ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων

Παρά το γεγονός ότι η πανδημική κρίση έδειξε ότι μπορούμε και αλλιώς, –και συγκεκριμένα να λειτουργούμε μέσω καρτών και e-banking στις συναλλαγές μας– ωστόσο υπάρχουν και σήμερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που αντιδρούν στην υποχρεωτική επέκταση των POS σε όλα τα επαγγέλματα και στη μείωση των συναλλαγών με μετρητά κάτω από 500 ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, από τα 34 δισ. ευρώ το 2010, ξεπερνούν σήμερα τα 113 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα πολλοί πολίτες αγοράζουν ακίνητα με μετρητά. Δηλαδή, η συνολική αξία ενός ακινήτου που μπορεί να κοστίζει 250.000 ευρώ πληρώνεται στο σύνολό της σε μετρητά. Το ίδιο συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με αγορές αυτοκινήτων. Το ποσό τοις μετρητοίς και με μετρητά.

Την ίδια στιγμή και ενώ η φοροδιαφυγή στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες οργιάζει (η αλήθεια είναι ότι τιθασεύθηκε στην εστίαση), η κυβέρνηση έβγαλε από τη φαρέτρα της μία ακόμη ρύθμιση οφειλών. Μία ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην ενεργειακή κρίση από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να είναι συνεπής στις δόσεις. Και εάν στο μεσοδιάστημα δημιούργησε νέα χρέη, αυτά να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Παράλληλα όμως δίνεται και η ευκαιρία σε όσους έχουν χάσει κάποια από τις παλαιές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων, ανεξαρτήτως του πότε απολέσθηκαν, να επανενταχθούν, με μοναδική υποχρέωση πληρωμής δύο δόσεων εφάπαξ. Μάλιστα δίνεται και περιθώριο άνω των πέντε μηνών (τέλη Ιουλίου) για την επανένταξή τους στη ρύθμιση.

Το μήνυμα…

Ολες αυτές οι κινήσεις δίνουν ένα σαφές μήνυμα σε αυτούς που δεν έχουν χρέη στην εφορία και πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Το μήνυμα είναι ότι και απλήρωτους να αφήσεις τους φόρους σου, κάποια στιγμή θα δικαιωθείς!

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις φορολογουμένων, που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθύνεται μια νέα ρύθμιση ή η δυνατότητα επανένταξης και όχι γενικευμένα και ακρίτως σε όλους τους οφειλέτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *