Πάσχος Μανδραβέλης
Εχει απόλυτο δίκιο ο συνάδελφος κ. Παντελής Μπουκάλας όταν γράφει ότι η πολιτική πόλωση που ζούμε είναι παραδοσιακή και όχι πρωτοφανής. Πράγματι «εδώ, όχι αλλού, ένας πρωθυπουργός κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς και μιντιακούς αντιπάλους του σαν αρχηγός της “17 Νοέμβρη”. Εδώ, όχι αλλού, άλλος πρωθυπουργός κρεμάστηκε σε πρωτοσέλιδα σαν συνεργάτης των Γερμανών κατακτητών. Εδώ, όχι αλλού, ένας τρίτος πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης, καταγγέλθηκε από τον αντίπαλο πολιτικό αρχηγό σαν αρχιερέας της διαφθοράς» («Καθημερινή» 14.11.2018).
Η αλήθεια είναι πως τίποτε απ’ όσα ζούμε δεν είναι πρωτοφανές. Σάμπως είναι οι αθρόες προσλήψεις προεκλογικώς; Πάνω από 16.000 βρίσκονται σε εξέλιξη ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά. Ούτε η στόχευση των προσλήψεων είναι πρωτοφανής. Μόνο το 15% των προσληφθέντων του 2018 είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 10.500 είναι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αυτό δείχνει ότι το Δημόσιο συνεχίζει να μην προσλαμβάνει για να εξυπηρετήσει τους πολίτες, αλλά στόχο έχει τους δυνάμει πελάτες των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Δεν είναι πρωτοφανής και η φωτογραφική διάταξη που πέρασε ο κ. Κώστας Γαβρόγλου για να εξυπηρετήσει καθηγητή ο οποίος θέλει να γίνει πρύτανης πριν από τη συνταξιοδότησή του («Καθημερινή» 14.11.2018). Η ιστορία της Βουλής βρίθει μεταμεσονύκτιων, άσχετων και φωτογραφικών τροπολογιών.
Με την ασαφή εκκλησιαστική περιουσία ασχοληθήκαμε το 2014, το 2010, το 2001, το 1987 και πάει λέγοντας. Κάθε φορά ακούμε υποσχέσεις καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων. Γίνεται και μια εταιρεία αξιοποίησης για να μείνουμε στο τέλος με την απορία τι έχουν τα έρμα και δεν αξιοποιούνται. Και η παλλαϊκή άμυνα για το ασφαλιστικό δεν είναι πρωτοφανής: το κέντρο της Αθήνας είναι μονίμως κλειστό από πορείες για τις συντάξεις και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα ομνύει στην αύξηση ή έστω τη μη περικοπή τους, ασχέτως αν η Ελλάδα δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Τέλος, δεν είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι εφημερίδες πανηγυρίζουν τη διανομή των πλεονασμάτων της υπερφορολόγησης. «Κοινωνικό μέρισμα έως 1,5 δισ.», διαλαλεί η «Εφημερίδα των Συντακτών». «Μέρισμα 1,5 δισ. ευρώ μοιράζει ο Αλέξης στους οικονομικά αδύναμους», λέει με πιο γλαφυρό τρόπο η «Κόντρα» (14.11. 2018). Ξέρουμε από την έρευνα της Eurostat ότι το 2017 μόνο το 15,8% των κοινωνικών μερισμάτων αξιοποιήθηκε ορθώς και μείωσε τον κίνδυνο της φτώχειας στους πολίτες. Ούτε αυτή η παράδοση άλλαξε. Η Ελλάδα πριν από την κρίση ήταν τελευταία στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταβιβάσεων. Παραμένει τελευταία. Παρά την κρίση…
Πηγή: Καθημερινή