Εδώ εφαρμόζεται

Εδώ εφαρμόζεται

Στέφανος Κασιμάτης

Αφησα εκτός της ζοφερής εικόνας τους αναρχικούς, οι οποίοι επανέρχονται δυναμικά στη σκηνή, με στρατιωτικού τύπου επιχείρηση εναντίον του Α.Τ. Ομονοίας, καθώς και με «φοιτητικές διαδικασίες» (έξοχη η διατύπωση του Γ. Κυρίτση!) στα πανεπιστήμια, όπως χθες στη Φιλοσοφική. Για τρία τέταρτα της ώρας, οι αναρχικοί κρατούσαν ομήρους μέσα σε αίθουσα της σχολής τους καθηγητές, επειδή μεταξύ των άλλων θεοπάλαβων αιτημάτων ανησυχούσαν και για το δικαίωμα του «Ρουβίκωνα» να διατηρεί γραφείο στη σχολή.

Οταν το ακούς να περιγράφεται στις ειδήσεις θλίβεσαι για την άθλια μεταχείριση των καθηγητών. Οταν ακούς, όμως, την αξιότιμη κυρία Φουντοπούλου, πρόεδρο της Φιλοσοφικής, να περιγράφει το γεγονός στο ραδιόφωνο, καταλαβαίνεις ότι, στον βαθμό τουλάχιστον που οι θέσεις της κ. Φουντοπούλου εκπροσωπούν την πλειονότητα των διδασκόντων, τους αξίζει να υφίστανται τον εξευτελισμό αυτό. Σε κάθε αποστροφή του λόγου της, η κ. Φουντοπούλου είχε μια δικαιολογία για τους «φοιτητές». Αγωνιούσε η καημένη μη τυχόν οι εισβολείς σχηματίσουν την εντύπωση πως δεν της είχε αρέσει αυτό που της συνέβη. Μόνο στο τέλος εξέφρασε την απορία μήπως η βίαιη στάση των φοιτητών συνιστά παραβίαση του φοιτητικού ασύλου.

Αν έτσι είναι τα πράγματα, αν δηλαδή ένα καθεστώς Μάη του ’68 έχει επικρατήσει στα πανεπιστήμια και κάθε ομάδα ακραίων μπορεί να επιβάλλεται με τη βία, αν επίσης οι απόψεις της κ. Φουντοπούλου απηχούν τη σεμνότυφη δουλικότητα των καθηγητών, που προκειμένου να κάνουν τη δουλίτσα τους ζουν σε καθεστώς σταλινικής τρομοκρατίας, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί. Οι καλύτεροι που θα καταφέρουν να βγουν από την ανώτατη εκπαίδευση θα συνεχίσουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Τι πειράζει, λοιπόν, αν ο Γαβρόγλου κόβει τις θετικές επιστήμες από τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και της Β΄ λυκείου; Επανάσταση του 1821, Εθνική Αντίσταση, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, Πολυτεχνείο, Γρηγορόπουλος, φτάνουν για εμάς.

Τουλάχιστον στην Παιδεία το «πείραμα της Αριστεράς στον 21ο αιώνα», που λέει ο κυρ Αλέκος ο Φλωμπέρ, προχωρεί. Ετοιμάζονται οι μελλοντικές γενιές των ηλιθίων…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Επόμενος σταθμός, Κέντρο

Δημήτρης Ρηγόπουλος Αυτό που θα έπρεπε να είχε