Διατεταγμένη γλωσσοκοπιά

Διατεταγμένη γλωσσοκοπιά

Γιούλη Επτακοίλη

Βγήκε στην τηλεόραση η κυρία Ελένη Αυλωνίτου με το ξανθό της ντεκαπάζ μαλλί κομμωτηρίου, διακριτικό μακιγιάζ, φλοράλ φόρεμα με γυμνούς τους ώμους, και στον αντίποδα, ύφος πεζοδρομίου, για να σχολιάσει τα λεγόμενα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε αιφνιδίασε μέχρι και τον διπλανό της στο «παράθυρο» Γεράσιμο Γιακουμάτο, γνωστό για την ελευθεροστομία του.

Προηγουμένως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε αραδιάσει διάφορες ασυναρτησίες, όπως ότι αυτοί που κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές πρέπει να ξέρουν να κάνουν μακροβούτια για να μην πέφτουν τα αποκαΐδια πάνω τους. Αν δεν έχεις εκπαίδευση αντίστοιχη μέλους της ομάδας υποβρύχιων καταστροφών, δεν έχεις ελπίδα, με λίγα λόγια.

Φαντάζομαι ότι ουδείς θέλει να περάσει αυτή τη δοκιμασία καλοκαιριάτικα, αλλά ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό αυτής της γυναίκας. Βρέθηκε στην ελληνική Βουλή από καραμπόλα. Παραιτήθηκε η Ρένα Δούρου, για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής, και πήρε τη θέση της. Γλυκάθηκε. Δεν περνούσε άσχημα μέχρι πρόσφατα. Εβγαινε σε τηλεοπτικές εκπομπές, έλεγε ό,τι της κατέβαινε στο κεφάλι, κατηγορούσε τους δημοσιογράφους ότι δεν παρουσιάζουμε την αλήθεια, τα θετικά της κυβέρνησης και τις μεγάλες επιτυχίες της, έκανε αναφορές στην εφημερίδα «Χάζενπλαστ» (και όχι «Χάντελσμπλατ», όπως είναι το σωστό), όλα με ευκολία, χωρίς συστολή, χωρίς ίχνος ταπεινότητας.

Τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γεγονότα έχουν «μαυρίσει» –χρησιμοποιώ μια δικής τους εμπνεύσεως λέξη– την εικόνα των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Δυσκολεύονται, έχουν στριμωχτεί, με το ζόρι βγαίνουν στην τηλεόραση, οι περισσότεροι κρύβονται, σκεπτόμενοι να μείνουν μακριά από το κάδρο, μήπως και έχουν κάποιες ελπίδες επανεκλογής.

Οσοι, όπως η κυρία Αυλωνίτου εμφανίζονται στο γυαλί, από θράσος και όχι θάρρος, περνούν στην επίθεση. Φωνάζουν, χειρονομούν, χρησιμοποιούν μια ρητορική λαϊκή και αγοραία, με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν πόντους και με την πίστη ότι ο μέσος τηλεθεατής, ο λαϊκός άνθρωπος που μιλάει τη γλώσσα της «πιάτσας», όπως λέμε, θα τους καταλάβει.

Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Είναι μια στρατηγική που στο παρελθόν έχει αποδώσει καρπούς. Είναι πολιτική επιλογή, με την ανοχή προφανώς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να τροφοδοτείται το κοινό διαρκώς με νέο υλικό, να ερεθίζεται. Είναι μια στρατηγική που στόχο έχει την αποδυνάμωση του έγκυρου λόγου, τη φασαρία, τη χλεύη, το καλαμπούρι, συνθήκες που κάνουν τον ορθό λόγο να ασφυκτιά, τη λογική και το μέτρο να υποχωρούν. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι όλες οι εξωφρενικές δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης που ακούσαμε και διαβάσαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική εντάσσονται σε ένα σχέδιο απορρύθμισης και αποπροσανατολισμού. Στόχος είναι να δημιουργηθεί βούρκος. Σε αυτό το γήπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να «παίζει» καλύτερα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *