Μακιγιάζ στο προφίλ

Μακιγιάζ στο προφίλ

Άγγελος Στάγκος

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, προκειμένου να τη βγάλει από την περιδίνηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τραγωδία που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ήταν καταστροφική και για τον κυβερνητικό συνασπισμό Συρανέλ, καθώς άλλη μία φορά απέδειξε περίτρανα την ανικανότητά του στη διοίκηση της χώρας. Και ακόμη περισσότερο, στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Με αυτή την έννοια είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να κατορθώσει ο Αλ. Τσίπρας να μακιγιάρει το προφίλ της κυβέρνησής του σε βαθμό που να το κάνει και πάλι αγνώριστο.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει τώρα παρελθόν στη διακυβέρνηση της χώρας. Επομένως, δεν είναι άφθαρτο πρόσωπο και οι συχνές εμφανίσεις, οι ελιγμοί, οι αντιφάσεις και οι αοριστολογίες δεν επαρκούν για να πείσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα έκαναν όλα επιχειρησιακά τέλεια και ουσιαστικά φταίνε οι στρεβλώσεις όλων των προηγούμενων ετών για την καταστροφή. Οσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να κρύψει τις αυταπάτες και την άγνοιά του, ούτε την αποδεδειγμένη ανεπάρκεια των υπουργών του. Αλλά ούτε τα διάφορα «τρικ» που επιχειρεί με αναλήψεις πολιτικής ευθύνης (τι σημαίνει άραγε χωρίς απτό «διά ταύτα»;) σημαίνουν κάθαρση. Είναι απλώς μία δόλια αυτο-άφεση αμαρτιών, ανάλογη της δήθεν αυτοκριτικής που κάνει και την οποία αναιρεί με την επόμενη φράση.

Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για τη συνέχεια της κυβέρνησης, αν και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κυνισμός θα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συμπεριφοράς της μέχρι το τέλος. Προς το παρόν, παραμένουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα: Πρώτον, αν γνώριζε ο πρωθυπουργός στη θλιβερή σύσκεψη –όταν η πυρκαγιά είχε τελειώσει– ότι χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές και το έκρυψε μέχρις ότου φύγει ο ίδιος από τις κάμερες, δεύτερον, αν η κυβέρνηση επιχειρεί και τώρα να δίνει ασαφείς απαντήσεις περί του συνολικού αριθμού των νεκρών και των αγνοουμένων. Η καχυποψία απέναντί της είναι δικαιολογημένη λόγω του ιστορικού της, αλλά και επειδή στην περιοχή εργάζονταν αρκετοί ξένοι, αδήλωτοι οι περισσότεροι, που δεν είχαν κάποιον δικό τους στην Ελλάδα για να τους αναζητήσει. Ολα αυτά θα κυνηγούν για καιρό τον Αλ. Τσίπρα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *