ΔΝΤ: Απαγορευτικό στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

ΔΝΤ: Απαγορευτικό στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Μαρία Βουργάνα

Το Ταμείο συνιστά στην κυβέρνηση να διατηρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια

Το μήνυμα να διατηρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια, να μην προχωρήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα με έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Πριν δοθεί στη δημοσιότητα η ειδική έκθεσης και η ανάλυση της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους το Ταμείο συνιστά στην Αθήνα να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα, ενώ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανατροπή στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Το ΔΝΤ καλεί την Ελλάδα να διατηρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια και οι οποίες ενίσχυσαν την διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Επίσης, ζητά πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, αλλά και ευθυγράμμιση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ειδικότερα, το Ταμείο συνιστά:

– Διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

– Επιτάχυνση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με προτεραιότητα σε επαγγέλματα κρίσιμα για την οικονομία, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.

– Αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

– Πλήρης υλοποίηση των πρόσφατα εγκριθέντων αλλαγών και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αδειοδότηση, καλύπτοντας και τους 24 κλάδους που εκκρεμούν. Επίσης, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθέτηση για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *