Η μητέρα των μεταρρυθμίσεων

Η μητέρα των μεταρρυθμίσεων

Διονύσης Γουσέτης

Δεν είναι εύκολη η σύλληψη της φοροκλοπής. Πώς να συλλάβεις αυτόν που ζητάει «20 χωρίς απόδειξη ή 30 με απόδειξη»; Γι’ αυτό η φορολογική μεταρρύθμιση Χατζηδάκη στηρίζεται στη λογική σκέψη: αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας κερδίζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό υπαλλήλου, γίνεται υπάλληλος. Με αυτή τη σκέψη καθορίζεται ο ελάχιστος φόρος. Μοιραία κάποιοι λίγοι θα αδικηθούν. Αυτή η αδικία όμως ωχριά μπροστά στην αδικία που γίνεται σήμερα με τη φοροκλοπή. Η φοροκλοπή αναγκάζει το κράτος να καταφεύγει στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κ.ά.) για να καλύψει τις ανάγκες του. Και φτάνουμε να εισπράττει από τους έμμεσους φόρους σχεδόν διπλάσια από όσα εισπράττει από τους άμεσους (στα κράτη των εταίρων μας οι εισπράξεις από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι ίσες). Αδικείται κατάφωρα ο φτωχός, που τρώει όσα μακαρόνια τρώει και ο πλούσιος και πληρώνει ίσο ΦΠΑ.

Φοροκλέπτες δεν είναι κυρίως τα επάρατα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτοί έχουν άλλους τρόπους να αποφεύγουν τη φορολόγηση. Είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι οικογενειακές, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι οργανωμένοι στις προκαπιταλιστικές δομές των συντεχνιών. Από συστάσεως ελληνικού κράτους οι συντεχνίες το λυμαίνονται ως πελάτες του. Και δεν δίνουν δεκάρα για το μέλλον της κοινωνίας ούτε καν για το δικό τους. Τους ενδιαφέρει μόνο το άμεσο όφελος. Το 2001 ακύρωσαν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση. Τότε ο Κ. Σημίτης υπέκυψε και αυτό συνέβαλε στη χρεοκοπία του 2010. Σήμερα προσπαθούν –με αιχμή τις συντεχνίες δικηγόρων και ταξιτζήδων– να ακυρώσουν το φορολογικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Τότε τα αριστερά κόμματα αγκάλιασαν τις συντεχνίες. Τις αγκαλιάζουν και τώρα, μαζί και τη φορολογική αδικία. Πρωτοπορεί το ΚΚΕ και ακολουθεί ο κ. Κασσελάκης με υποσχέσεις που έχουν άρωμα Τσίπρα. Αυτά τα κόμματα αυτοαποκαλούνται «προοδευτικές δυνάμεις»!

Ωστόσο, μετά την πικρή πείρα έρχεται η ωρίμανση των πολιτών. Η σημερινή αντίδραση των συντεχνιών δεν έχει τη μαζικότητα και το πάθος ούτε του 2001 ούτε των «αγανακτισμένων» που ανέδειξαν πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Μάλιστα, το 59% των πολιτών, αλλά ιδιαίτερα το 46% των άμεσα ενδιαφερομένων, τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Του νομοσχεδίου που είναι η μητέρα των σημερινών μεταρρυθμίσεων. Και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός δεν θα υποκύψει όπως ο Κ. Σημίτης.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *