Ψ208: Νεολαίοι και νόμοι

Ψ208: Νεολαίοι και νόμοι

- in Ψυχολογία
0

1. Αναθυμάμαι…Επί πανδημίας για δυο μήνες περίπου οι νέοι κρατήθηκαν περιορισμένοι στα σπίτια τους μακριά από τα στέκια και τις αλόγιστες συνήθειές τους. Μερικοί δεν συμμορφώθηκαν κι έβγαιναν με διάφορες δικαιολογίες για να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους, έτσι όπως είχαν συνηθίσει, αδιαφορώντας και για τους εαυτούς τους μα και για τους γονείς τους (ενίοτε και παππούδες) και όποιους άλλους θα μπορούσαν να κολλήσουν.

Και βλέπαμε σωρούς από άρθρα ψυχολόγων να τους οικτίρουν και δικαιολογούν με τρυφερότητα.

Είναι κατανοητό πώς νέοι και νέες έχουν κέφια και ορμές και δεν συγκρατούνται τόσο εύκολα όσο οι μεγάλοι που τα έχουν αφήσει αυτά όλα πίσω τους. Μα δεν είναι κατανοητό ούτε συγχωρητέο πως πρέπει, για να ικανοποιηθούν οι ίδιοι (και ίδιες) – πρέπει να δημιουργούν κίνδυνο για τους γονείς τους – και για άλλους. Από πού και ως πού;

2. Δυστυχώς έχουν ανατραφεί μέσα σε μια κοινωνία σχετικής αφθονίας και πιστεύουν (όπως οι φανατικοί θρησκόληπτοι πιστεύουν πως ο αγιασμός τους προφυλάσσει) πως οι γονείς τους και η κοινωνία γενικότερα οφείλουν να ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες τους. Οι ίδιοι οι γονείς μεταδίδουν πειστικά και μετά οι δάσκαλοι επικυρώνουν αυτή την ιδέα. Ελευθερίες, δικαιώματα και απαιτήσεις – δίχως καθήκοντα και προσφορά, δίχως σεβασμό κι ευθύνες!

Έτσι με την πρώτη ευκαιρία, μόλις ήρθε η μερική άρση των μέτρων κι, ενώ τα κρούσματα, αφού έπεσαν στα 5 ή 6 καθημερινά, άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν στα 15 και 20, οι νεολαίοι μας ξεχύνονταν στις πλατείες και στις παραλίες δίχως τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες και αποστάσεις) δημιουργώντας συνθήκες που πολύ εύκολα θα προκαλούσαν πάλι την εξάπλωση του κορωνοϊού.

3. Δυστυχώς ήταν και πολλοί άλλοι που διακατέχονταν από την ίδια νοοτροπία “πώς να διασκεδάσω, πώς να πάρω όσο περισσότερα”!…Και το μπούλινγκ, ο εκφοβισμός και η γενικότερη εγκληματικότητα αυξάνονται στους νεαρούς.

Είδαμε τότε και το άλλο με τις απαιτήσεις των “καλλιτεχνών και δημιουργών, των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών”, ή όπως αλλιώς τους αρέσει να αποκαλούνται όλοι αυτοί.

Ναι, κακώς τους αγνόησε το υπουργείο Πολιτισμού – ένα εντελώς αχρείαστο υπουργείο. Και κακώς όμως ενέδωσε, μετά, στις διαμαρτυρίες και απαιτήσεις τους. Οι επικριτές όπως ο κ. Ξαρχάκος απλούστατα σκέφτονται πως οι ίδιοι θα μπορέσουν να κάνουν την (αχρείαστη) δουλειά καλύτερα. Και μάλλον οραματίζονταν τον εαυτούλη του σε θέση εξουσίας – με το αζημίωτο!

Δεν ήταν μόνο αυτή η ομάδα που έμεινε σε οικονομικές δυσκολίες. Χιλιάδες ξενοδόχοι, μικροί και μεγάλοι, και χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, μόνιμα ή εποχικά, έμειναν στα κρύα. Και χιλιάδες άλλοι σε άλλους κλάδους..

Ναι, το κράτος έχει γίνει η καθαγιασμένη αγελάδα, το Κέρας της Αμαλθείας, που πρέπει να δίνει, να δίνει, να δίνει!…

Κι αν δεν μπορεί το κράτος μας, να το κάνει η ΕΕ!…

4. Δυστυχώς, αυτή η αρρωστημένη, ξεδιάντροπη νοοτροπία έχει ριζώσει βαθιά από το 1830. Ούτε πόλεμοι, ούτε υφέσεις, ούτε πανούκλες την έχουν επηρεάσει καθόλου.

Υπάρχουν νεολαίοι, κι αυτοί με ορμές και κέφια, που όμως, έχοντας κάποια αγωγή μένουν στο σπίτι και μελετούν και διασκεδάζουν όσο γίνεται μέσα.

Υπάρχουν κι εργαζόμενοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα κι όλους τους κλάδους που υπομένουν με καρτερία διότι βλέπουν τη γενική κατάσταση να πηγαίνει όλο και χειρότερα παρά τις κορώνες του πρωθυπουργού, και κατανοούν πως είναι θεομηνίες (πανδημία, πυρκαγιές, πλημμύρες) για τις οποίες δεν ευθύνεται άμεσα η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί όσο καλύτερα μπορεί στη φοβερή άγνοιά της να κάνει βελτιώσεις.

Δυστυχώς οι κουφιοκέφαλοι της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύονται τις κρίσεις για να σαλπίσουν την ηλίθια παρουσία τους και να προσελκύσουν τις ψήφους της ξεδιάντροπης και παράλογης δυσαρέσκειας που διογκώνεται.

Δυστυχώς υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι, κεντρώοι δήθεν, δημοκρατικοί δήθεν, ανθρωπιστές δήθεν, που στηρίζουν αυτούς τους παραλογισμούς και χάνουν τη μεγαλύτερης εικόνα πως η στάση τους απέναντι στις κρίσεις απειλεί τη σύνολη κοινωνία μας.

Είναι φανερό πως οι περισσότεροι δεν έμαθαν τίποτα από τις κρίσεις κι εφευρίσκουν μια αν δεν υπάρχει. Τρομερή νοοτροπία!

Δεν μπορείς να δίνεις συγχωροχάρτι στους παραβάτες και τρυφερότητα στους εκφοβιστές και να περιμένεις πως θα βελτιωθούν δια μαγείας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *