Η παλαβή Αριστερά έγινε παλαβή Ακροδεξιά;

Η παλαβή Αριστερά έγινε παλαβή Ακροδεξιά;

Ξένια Κουναλάκη

Ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση βρίσκει σύμφωνους τους πάντες. Ακόμη και η κυβέρνηση συμφωνεί σε αυτό. Το είχε επαναλάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι έχει συμβεί, όμως, εσχάτως; Ο επικεφαλής του αριστερού, υποτίθεται, κόμματος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση από τα δεξιά, ταυτιζόμενος σχεδόν με τα λούμπεν ΜΜΕ και τους εθνικιστικούς σχηματισμούς του Κοινοβουλίου. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα η χθεσινή παρέμβαση του κ. Κασσελάκη για τις επισημάνσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελου Συρίγου, περί παρωχημένης συμφωνίας της Λωζάννης. «Οσο κι αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων… θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους», ήταν το σχόλιο του νεοεκλεγέντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχουμε εδώ; Αόριστες καταγγελίες περί επικείμενων εθνικών υποχωρήσεων, μομφές για δωράκι στον Ερντογάν, αιχμές για προδοτική στάση.

Η ρητορική αυτή από μόνη της είναι ακριβώς αυτή που έχει υποστεί επί δεκαετίες η Αριστερά από τη Δεξιά: ότι είναι ενδοτική, διεθνιστική, έτοιμη για διάλογο και εκπτώσεις πατριωτισμού.

Οι όροι, δηλαδή, έχουν αντι-στραφεί πλήρως. Ακόμη χειρότερη ήταν η πρόσφατη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην είδηση περί συμφωνίας απασχόλησης 500.000 Πακιστανών στην Ελλάδα. «Ατζέντα Ισλαμαμπάντ», απέδωσε ο κ. Κασσελάκης στον Αδωνι Γεωργιάδη και προς στιγμήν δυσκολευόταν κανείς να ξεχωρίσει ποιος έλεγε τι. Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος κάποτε έβλεπε Πακιστανούς στο Σύνταγμα και ζητούσε άμεση επέμβαση της αστυνομίας, συγκρίνει τώρα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης. Και στις δύο περιπτώσεις, στόχοι του Στέφανου Κασσελάκη ήταν δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Αγγελος Συρίγος και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που δύσκολα μπορεί κάποιος να τους κατατάξει στην κεντρώα πτέρυγα του κόμματος. Αντιθέτως, είχαν φλερτάρει στο παρελθόν με το εθνικιστικό ο πρώτος και το ξενοφοβικό ο δεύτερος άκρο της συντηρητικής παράταξης.

Και μια τελευταία παρατήρηση: μέσα σε αυτό το ιδεολογικό τουρλουμπούκι της αντιπολίτευσης, εντύπωση προκαλεί η αφωνία του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Οι τοποθετήσεις του για το θέμα είναι διεκπεραιωτικές, ανέμπνευστες και άτολμες, ενώ είναι ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση έχει σαφώς πρόβλημα και θα μπορούσε να το εκμεταλλευθεί – έστω για ψηφοθηρία. Φαίνεται, όμως, ότι ισχύει ακριβώς το αντίστροφο. Το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να βάλει πλάτη σε περίπτωση που το σχετικό νομοσχέδιο δεν εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους λόγω των μεγάλων διαρροών από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αρα τι; Θα βρεθεί να στοιχίζεται με ό,τι αντιδραστικότερο εκπροσωπείται στην ελληνική Βουλή;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *