Επιπλέον 133 δισ. και μέσα στην κρίση

Επιπλέον 133 δισ. και μέσα στην κρίση

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι την περίοδο 2011-2018 το κράτος συνέδραμε το συνταξιοδοτικό σύστημα με το αστρονομικό ποσό των 133 δισ. ευρώ. Κατά μέσον όρο, κάθε χρόνο, το ασφαλιστικό έλλειμμα ανέρχεται σε 16,6 δισ. ή 1 ευρώ σε κάθε 10 ευρώ του ΑΕΠ. Υπενθυμίζω ότι αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό μεταβιβάζεται από την τσέπη των φορολογουμένων πέραν των ήδη υποχρεωτικών εισφορών. Το ποσό που έχουν ήδη πληρώσει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες προς τον ΕΦΚΑ (δηλαδή, το κρατικό ταμείο) ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ (2018). Αρα για να πληρωθούν οι συντάξεις χρειάζεται σε κάθε 10 ευρώ που μαζεύει το ταμείο μετά τις πανάκριβες εισφορές να βάζουμε άλλα 8 ευρώ. Για να πληρώνονται οι συντάξεις μόνον από τις εισφορές θα έπρεπε να παρακρατείται το 75% του συνολικού κόστους εργασίας! Η πλήρης διάλυση οιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας.

Ο παραλογισμός αυτός οδήγησε σε δύο άλλους παραλογισμούς. Πρώτος παραλογισμός: μέχρι το 2010 δανειζόμασταν ολόκληρο το ποσό που έλειπε με προφανή διόγκωση του δημόσιου χρέους. Μετά το 2010 και μέχρι το 2013 δανειστήκαμε από την Ευρωζώνη μέρος του απαιτούμενου ποσού. Από το 2014 και μέχρι σήμερα το βάζουμε από την τσέπη μας.

Δεύτερος παραλογισμός: προκειμένου να μην καταργηθούν όσα ακραία προνόμια παρασχέθηκαν προς μερίδα της ευγενούς ομάδας των συνταξιούχων και να μην αλλάξουν τα κριτήρια εξόδου προς τη σύνταξη, επελέγη η ραγδαία μείωση των συντάξεων που πληρώνονται προς όσους είχαν ώριμες και πλήρεις συνταξιοδοτικές κρατήσεις, καθώς και η περικοπή των ποσών που δαπανώνται για φάρμακα και νοσοκομεία αλλά και συνδεδεμένες αναπηρίες.

Ο νόμος Τσίπρα/Κατρούγκαλου, που ισχύει από την 12η Μαΐου 2016, όρισε μια νέα μέθοδο υπολογισμού των συντάξεων, από την οποία προέκυψαν οι νέες συντάξεις. Πρόσθετα σε αυτή τη ρύθμιση της σημερινής κυβέρνησης, όσες συντάξεις είναι μεγαλύτερες από το επίπεδο Κατρούγκαλου μέχρι και κατά 18% θα μειωθούν μέχρι το επίπεδο της σύνταξης Κατρούγκαλου. Αυτό προέβλεψε ο νόμος 4472 το 2017, μετά τη δεύτερη αξιολόγηση. Αν η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», μεταξύ της εισπραττόμενης και της «κατά Κατρούγκαλο», είναι μεγαλύτερη από 18%, τότε θα διατηρηθεί μέχρι το 2023, οπότε θα επιχειρηθεί ο συμψηφισμός.

Υπενθυμίζω, τέλος, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει καταργήσει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προσαρμογή των συντάξεων προκειμένου να διατηρεί την αγοραστική της αξία. Μπορεί ο πληθωρισμός να είναι μικρός, αλλά μέχρι το 2023 το ποσό που θα μαζευτεί είναι σημαντικό. Λεπτομέρειες; Δεν νομίζω!

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *