Καθαρή έξοδος – ξεκάθαρο ψέμα

Καθαρή έξοδος – ξεκάθαρο ψέμα

Νότης Παπαδόπουλος

Ηδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος φρόντισε να αμφισβητήσει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου», που εδώ και μήνες οικοδομεί ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Παραδέχθηκε ότι μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο, εκπρόσωποι των δανειστών θα ελέγχουν την ελληνική οικονομία τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ διέψευσε πως η Αθήνα ζητεί αναβολή της μείωσης των συντάξεων που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου 2019. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας στην «Κ», υπογράμμισε τη διαδικασία της «ενισχυμένης εποπτείας» για την Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίου. Κάτι που δεν έγινε, ούτε με την Πορτογαλία ούτε με την Ιρλανδία και την Κύπρο. Στόχος είναι να πιστοποιηθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να επιστρέψει στις μη βιώσιμες πολιτικές του παρελθόντος.

Τη γραμμή είχε δώσει, φυσικά, ο αντικαταστάτης του κ. Σόιμπλε, Ολαφ Σολτς. Αν η Ελλάδα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που τόσο χρειάζεται η ελληνική οικονομία, τότε θα υπάρξει βήμα βήμα περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Συμπέρασμα: Τον Αύγουστο η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και δεν θα χρηματοδοτείται, πλέον, από την Ε.Ε. Ωστόσο, η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχισθεί με τρίμηνες αξιολογήσεις, με βάση τις οποίες θα προχωρήσει ή όχι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η χώρα, όμως, είναι υποχρεωμένη να μειώσει τις συντάξεις το 2019 και το αφορολόγητο το 2020 και να συνεχίσει έως το 2023 να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Αν οι δεσμεύσεις αυτές δεν τηρηθούν, η ελάφρυνση του χρέους θα καθυστερήσει και η εύθραυστη εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών για την Ελλάδα θα κινδυνεύσει να διαρραγεί – με πιθανή έκβαση την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Οποιοι ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι σε τέσσερις μήνες η χώρα απελευθερώνεται από τα βάσανα και οι Ελληνες θα γυρίσουν στην αμέριμνη, προ μνημονίων, εποχή της αστακομακαρονάδας, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και με τη βιομηχανία των κρατικών επιδομάτων να ανθεί ξανά, μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *