Δελτία αληθών ειδήσεων

Δελτία αληθών ειδήσεων

Πάσχος Μανδραβέλης

Διαμαρτύρεται ο επίσημος ενημερωτικός βραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαδίκτυο, left.gr, ότι τα κανάλια δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, προχθές (3.4.2018) στο υπουργικό συμβούλιο. Υπό τον περιπαικτικό τίτλο «Αυστηρώς ακατάλληλες οι δηλώσεις Τσίπρα», αναφέρει: «Στο επίκεντρο των δελτίων ειδήσεων βρέθηκαν οι ληστείες και ο τραυματισμός του επιχειρηματία στην Κηφισιά και η σπέκουλα περί ανομίας, τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το Μακεδονικό και οι συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά με πολιτικούς αρχηγούς, η πασχαλιάτικη αγορά, το “πράσινο φως” του ΚΑΣ στο ΒΒC για το Σούνιο, η συνέντευξη Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο… Τα κανάλια απέφυγαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Αρκέστηκαν να παρουσιάσουν μόνο τις αναφορές του στα εθνικά ζητήματα. Τα στοιχεία για την οικονομία και την ανεργία και η δήλωση για εκλογές το φθινόπωρο του 2019 θεωρήθηκαν αυστηρώς ακατάλληλες…».

Η αλήθεια είναι ότι κάποια κανάλια ανέφεραν περί εκλογών το 2019 (και οι παρουσιάστριες είχαν την αυτοκυριαρχία να πνίξουν το γέλιο τους) και ο ΣΚΑΪ διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού· το κομμάτι που αναφερόταν στα εθνικά θέματα. Αλλά γιατί θα έπρεπε να σταθούν στο χιλιοειπωμένο ψέμα περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια»; Τι θα μπορούσαν να πουν για την άλλη μισή αλήθεια, ότι «κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα και αυτό συμβαίνει τόσο για πολιτικούς όσο και για τεχνικούς λόγους»; Ναι, η μισή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θέλει στην Ευρώπη την προληπτική πιστωτική γραμμή. Η άλλη μισή είναι πως –ίσως με το δίκιο τους– δεν θέλουν να βάλουν κι άλλα λεφτά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πάει στο Κοινοβούλιο της χώρας του και να ζητήσει δέσμευση κεφαλαίων για μετά το 2018. Ολοι ανακουφίστηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να επωμιστούν το «μαξιλάρι» οι βαριά φορολογούμενοι Ελληνες.

Με δεδομένο ότι η μόνη είδηση στην ομιλία του πρωθυπουργού ήταν το χαμήλωμα των τόνων απέναντι στον Ερντογάν (από το «σουλτάνος» περάσαμε στις εκκλήσεις για κινήσεις καλής θέλησης), η κάλυψη τη ομιλίας του κ. Τσίπρα εστιάστηκε μόνο σε ό,τι είχε ειδησεογραφικό ενδιαφέρον.

Οι θεωρίες συνωμοσίας περί «φίμωσης» –τη στιγμή μάλιστα που η ΕΡΤ μετέδωσε ζωντανά την ομιλία του– δείχνουν μόνο πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται όσοι τις εκφέρουν. Τα ψέματα της κυβέρνησης δεν έχουν, πλέον, ενδιαφέρον για τις ειδησεογραφικές εκπομπές. Μόνο για τις σατιρικές. Το «Ο,τι να ’ναι», για παράδειγμα, αναφέρεται εκτενώς και συνεχώς σε αυτά…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *