«Απεργοσπάστες»… ποδηλάτες

«Απεργοσπάστες»… ποδηλάτες

Γιούλη Επτακοίλη

​Πριν από δύο χρόνια περίπου διαμαρτύρονταν έντονα για τις τηλεματικές οθόνες. Θυμάμαι τηλεοπτικό στιγμιότυπο με έξαλλο οδηγό λεωφορείου μπροστά στην κάμερα, να παραπονιέται για πονοκεφάλους και ζαλάδες, να δηλώνει ότι κινδυνεύει η υγεία του.

Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις των ειδικών, επιστημόνων κ.ά., που στο ίδιο ρεπορτάζ εξηγούσαν πόσο απίθανο είναι να τους προκαλεί όλα αυτά η τηλεματική οθόνη, και δείχνοντας ως πιθανούς ενόχους τέτοιων συμπτωμάτων τούς αυξημένους ρύπους και γενικότερα το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται. Μέχρι και η Ενωση Φυσικών είχε τοποθετηθεί, εξηγώντας ότι «η ακτινοβολία της τηλεματικής δεν είναι μεγαλύτερη ενός οικιακού ρούτερ».

Προχθές οι οδηγοί λεωφορείων μέσω του σωματείου τους μας γνωστοποίησαν ένα άλλο πρόβλημά τους, στο οποίο ζητούν άμεσα λύση. Αντιγράφω από την ανακοίνωση: «Καταγγέλλουμε την άνευ προηγουμένου ευθεία επίθεση προς τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Μ. από την πολυεθνική εταιρεία (καναδέζικων συμφερόντων) που, χρησιμοποιώντας προβοκατόρικες τακτικές χειρίστου είδους και με γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος, προσπαθεί να αποκομίσει κέρδη σε βάρος των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ. (…) Στη 2η σελίδα του νέου καταλόγου η πολυεθνική εταιρεία προσπαθεί να πείσει το καταναλωτικό κοινό απαριθμώντας τα “προτερήματα’’ του ποδηλάτου, ένα από τα οποία είναι η απαλλαγή από τις απεργίες στα Μ.Μ.Μ. Αναφέρει: “Με το ποδήλατο οι απεργίες δεν σας αγγίζουν! Εάν συνηθίζετε να κυκλοφορείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σίγουρα έχετε βρεθεί πολλές φορές στην άβολη θέση να μην ξέρετε πώς να πάτε στη δουλειά σας!»

Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς ενόχλησε τους οδηγούς. Εχουμε ένα διαφημιστικό μήνυμα, φυλλάδιο, με περιεχόμενο που βασίζεται στην πραγματικότητα, αντιγράφει δηλαδή την ίδια τη ζωή και τα βάσανα της καθημερινότητας. Δεν κάνουν απεργίες οι επαγγελματίες των ΜΜΜ; Δεν ταλαιπωρείται ο κόσμος όταν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί; Δεν μπαίνει σε έξοδα όταν λ.χ. αναγκάζεται να πάρει ταξί; Ολα αυτά σκέφτηκε ο διαφημιστής της συγκεκριμένης εταιρείας, για να προβάλει το προϊόν «ποδήλατο», το οποίο είναι οικονομικό, οικολογικό και ιδιαίτερα καλό για την υγεία του χρήστη. Και μακάρι να βλέπαμε περισσότερα ποδήλατα στους ελληνικούς δρόμους. Δεν βοηθούν κανέναν οι συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ – ΟΣΥ, ούτε τους ίδιους τους οδηγούς ούτε το κοινό, με ανεκδιήγητες και παντελώς ανούσιες ανακοινώσεις. Επειτα από δέκα χρόνια κρίσης και ελλείψει οικονομικών πόρων, η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες είναι τραγική. Πολλά λεωφορεία βρίσκονται παροπλισμένα ή σε κακό χάλι, τα δρομολόγια καθυστερούν, το κοινό ταλαιπωρείται.

Αντί να δίνουν γραφικές μάχες ζητώντας «την άμεση απόσυρση του δυσφημιστικού για μας τους εργαζόμενους, αλλά και τις αστικές συγκοινωνίες διαφημιστικού φυλλαδίου», ας επικεντρωθούν στο πώς από τη δική τους πλευρά μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *