Η σιωπή και η εξαργύρωση γραμματίων

Η σιωπή και η εξαργύρωση γραμματίων

Σάκης Μουμτζής

Σκηνικό 1: Διαβάζω στο ρεπορτάζ του κ. Βασίλη Νέδου στην ψηφιακή «Καθημερινή» πως ο σύμβουλος οικονομικών υποθέσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Μάρτιν Χέντζε, σε συνέντευξή του σε αλβανική εφημερίδα αναφέρθηκε και στην υπόθεση Μπελέρη. Είπε ο Χέντζε: « Ο Φρέντι Μπελέρης, ένας άξιος δημοκράτης, κέρδισε. Παρ’ όλα αυτά, η εκλογή ενός εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας, ειδικά σε αυτή την περιοχή όπου σχεδιάζονται πολλές ανοικοδομήσεις, φαίνεται ότι δεν έχει λάβει τη συναίνεση του Ράμα και των επιχειρηματιών φίλων του. Ισως είχε σχεδιαστεί ο σοσιαλιστής δήμαρχος, που θα είχε την εξουσία να συνεχίσει να καθορίζει εκεί το κάθε τι». Ενώ δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν, «αφού ο φιλοδυτικός δημοκράτης Φρέντι Μπελέρης είναι ακόμη προφυλακισμένος χωρίς λόγο».

Σκηνικό 2: Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επισκέφθηκε στα Τίρανα τον Αλβανό ομόλογό του και μετά τη συνάντηση εξέδωσαν κοινή δήλωση. Ημουν σίγουρος πως ο κ. Χ. Δούκας θα έθετε το ζήτημα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας στον Αλβανό συνάδελφό του, αλλά διαψεύστηκα πανηγυρικά. Δεν είπε κουβέντα για τον Φρέντι Μπελέρη ο κ. Δούκας. Θα μου πείτε, σοσιαλιστής είναι ο άνθρωπος, ακούει για Βόρειο Ηπειρο και βγάζει φλύκταινες. Τι θέλαμε, να υπερασπιστεί ένα θέμα που δεν τον αγγίζει, δεν τον αφορά; Μα έτσι αποδυναμώνεται ένα εθνικό ζήτημα, θα αντιτείνει ένας καλόπιστος αναγνώστης. Οι Αλβανοί έχουν καταγράψει τη σιωπή του νέου δημάρχου Αθηναίων για ένα ζήτημα που ο απελθών δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, είχε ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα του.

Ενας μη καλόπιστος σχολιαστής –μακριά από εμένα τέτοια σχόλια– θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την αφωνία του κ. Δούκα ως εξαργύρωση γραμματίων προς τις δυνάμεις της Αριστεράς που από το 14% τον έστειλαν στη δημαρχία της Αθήνας. Πρόσφατα, μάλιστα, εξόφλησε ακόμη ένα γραμμάτιο προς τον «χώρο», ματαιώνοντας την ανάπλαση του λόφου Στρέφη, ώστε να παραμείνει απαξιωμένος στα χέρια όσων τον λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες. Το ερώτημα για τον κ. Χ. Δούκα είναι στα πόσα γραμμάτια εξοφλεί τον λογαριασμό του. Η απάντηση βρίσκεται στο πόσο υψηλές είναι οι φιλοδοξίες του. Αν ονειρεύεται να ηγηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή ενός αντιδεξιού μπλοκ, όπως σχεδιάζουν κάποιοι, τότε συνεχώς θα εξαργυρώνει γραμμάτια. Αυτές οι διαδρομές έχουν ακριβά διόδια.

Τούτων δοθέντων, η έκπληξη θα ήταν αν ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόταν, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, στην υπόθεση του προφυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη. Το γεγονός πως ο Μπελέρης είναι Βορειοηπειρώτης μπορεί να μην τον συγκινεί. Ομως, το ότι είναι εκλεγμένος δήμαρχος που δεν τον αφήνει η κυβέρνηση Ράμα να ασκήσει τα καθήκοντά του, αυτό θα έπρεπε να απασχολεί τον κ. Χ. Δούκα. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά είπαμε, τα γραμμάτια που υπέγραψε είναι πολλά. Το 14% δεν έγινε τζάμπα 56%!

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *