Το «κατόπιν ενεργειών μου» του Τσίπρα και η αντίδραση της Κομισιόν

Το «κατόπιν ενεργειών μου» του Τσίπρα και η αντίδραση της Κομισιόν

Τάσος Ευαγγελίου

Στην ελληνική ταινία του 1961 «Ζητείται Ψεύτης» ο βουλευτής Φερέκης (Παντελής Ζερβός) δηλώνει, καταχειροκροτούμενος, ότι «κατόπιν ενεργειών» του ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα μιας συγκεκριμένης τάξης.

Η ταινία, που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, αποτελεί σταθμό, μαζί με αυτή του Μαυρογιαλούρου, στον σχολιασμό των πολιτικών δρώμενων της χώρας όχι μόνο για την περίοδο εκείνη και αυτή που προηγήθηκε της δεκαετίας του 1960 αλλά δυστυχώς για την ίδια τη χώρα, μέχρι και σήμερα.

Το «κατόπιν ενεργειών μου» έχει συνοδεύσει δεκάδες χιλιάδες ανακοινώσεις και δηλώσεις πολιτικών. βουλευτών, νομαρχών (νυν περιφερειαρχών), δημάρχων, διαφόρων υποψηφίων κλπ, και αποτυπώνει ότι παλαιότερο στη νοοτροπία της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Σύρο και στην Τήνο προκειμένου να εγκαινιάσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και μίλησε για την ανάπτυξη, την αναγκαιότητα του έργου για τα νησιά.

Ήταν μια ομιλία που ως συμπέρασμα έβγαινε ότι το έργο αυτό, ιδιαιτέρως σημαντικό για τα νησιά, έγινε «κατόπιν ενεργειών» του. Κατόπιν ενεργειών αυτής της κυβέρνησης, που όμως ως αντιπολίτευση προσπάθησε να εμποδίσει το έργο αυτό, όπως και σειρά άλλων που σήμερα εγκαινιάζουν, παρουσιάζοντάς τα ως δικά τους. Η λίστα άλλωστε είναι μεγάλη με κορωνίδα το έργο του Ελληνικού.

Η Ν.Δ. όπως ήταν αναμενόμενο αντέδρασε. Τόσο ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας όσο και ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, τόνισαν ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε και δημοπρατήθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Αποκάλυψαν ακόμη ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε με την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας κόστισε 100 εκατ. ευρώ επιπλέον που τα φορτώθηκαν οι Έλληνες πολίτες και φορολογούμενοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όμως είναι ίσως η πρώτη φορά που το «κατόπιν ενεργειών μου» του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που αυτό το παλαιάς κοπής και ακόμη παλαιότερης νοοτροπίας «κατόπιν ενεργειών μου» οδήγησε τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά να χαρακτηρίσει «λυπηρό» το γεγονός πως αποσιωπήθηκε ακόμη και η συμμετοχή της Ε.Ε. στο έργο αυτό.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι «λυπηρό ότι η συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. της ιστορικής ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αποσιωπήθηκε στη σημερινή κάλυψη των εγκαινίων. Σε μια εποχή που η Ευρώπη βάλλεται, σημαντικό να τονίζεται ο ρόλος της Ε.Ε. στην αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας».

Το να προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση να αποσιωπήσει οποιαδήποτε συμβολή της προηγούμενης και γενικότερα των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι σύνηθες φαινόμενο. Το να αποσιωπά και τη συμμετοχή της Ε.Ε., προκαλώντας και την αντίδρασή της, δεν είναι.

Είναι απλά δείγμα ότι στο δρόμο προς τις εκλογές, είτε γίνουν άμεσα είτε αργότερα η ανάδειξη της παλαιάς νοοτροπίας αυτών που ευαγγελίζονται το νέο θα λάβει διαστάσεις. Και «κατόπιν ενεργειών» του θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια.

Πηγή: Liberal.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *