Η λογοκρισία ταιριάζει στην Αριστερά;

Η λογοκρισία ταιριάζει στην Αριστερά;

Σωκράτης Τσιχλιάς

Μια χαμηλών τόνων εκπομπή με ανθρώπους της τέχνης και της επιστήμης κυρίως ήταν «Η ζωή είναι αλλού» της κυρίας Εύης Κυριακοπούλου που προβαλλόταν στην ΕΡΤ επί δεκαεπτά συναπτά έτη. Αξιοπρεπής παρουσία η ίδια, έκανε επιλογές προσώπων διακεκριμένων στον τομέα τους, υψηλού ήθους και αισθητικής, με τα οποία είχε συνήθως πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ηταν μια εκπομπή ταιριαστή με την αποστολή της κρατικής τηλεόρασης, εκπομπή ενημέρωσης αλλά και απόλαυσης, καθώς οι καλεσμένοι ήταν συχνά συναρπαστικοί αφηγητές. Από τότε που ξεκίνησε η εκπομπή κυβέρνησαν την Ελλάδα πέντε διαφορετικοί πολιτικοί σχηματισμοί, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι πήγαν κι ήρθαν, κεντροδεξιοί εναλλάχθηκαν με σοσιαλιστές και πιο δεξιούς, κανείς ποτέ δεν είχε πρόβλημα με την Κυριακοπούλου, κανείς ποτέ δεν διανοήθηκε να της ζητήσει εκ των προτέρων τη λίστα των καλεσμένων ως προαπαιτούμενο προβολής των επεισοδίων. Κοντολογίς, κανείς ως τώρα δεν άσκησε προληπτική λογοκρισία. Τη Δευτέρα που μας πέρασε κάποια συνεργάτις του προέδρου της ΕΡΤ της ανακοίνωσε χωρίς καμιά εξήγηση ότι η εκπομπή της σταματάει.

Η σειρά των δώδεκα τελευταίων επεισοδίων είχε παραγγελθεί στις αρχές του 2017, παραδόθηκαν εγκαίρως, και στις αρχές του καλοκαιριού προβλήθηκαν οι συνεντεύξεις των Διονύση Σαββόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Γιάννη Ξανθούλη, Νίκου Καραθάνου και Χρήστου Χωμενίδη. Εδώ άρχισαν τα όργανα, καθώς, όπως λέει η ίδια, μάλλον ο γνωστός για την κριτική του στάση και στην παρούσα εξουσία συγγραφέας ενόχλησε… Η δημοσιογράφος δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Διοίκηση που την ενημέρωσε ότι η εκπομπή σταματά προσωρινά λόγω προχωρημένου θέρους και ότι τα επόμενα επεισόδια θα βγουν στον αέρα αργότερα. Τονίστηκε επίσης ότι για να εγκριθεί νέος κύκλος εκπομπών θα έπρεπε να παραδίδει προς έγκριση τη λίστα των προσκεκλημένων. Αν ενόχλησε ο συγγραφέας της «Νίκης» μια φορά, τι φαντάζεσθε ότι θα γινόταν με τον καθηγητή της Οξφόρδης Στάθη Καλύβα, κόκκινο πανί για τις απόψεις του για τον εμφύλιο πόλεμο, ή με τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο ή με τον σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη, που ασκούν μια πολιτισμένη αλλά σφοδρή κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα; Απλώς δεν ακούσαμε ποτέ τι είπαν, η προσωρινή διακοπή έγινε αμετάκλητη.

Οποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας. Αυτό το ολοκληρωτικής λογικής δόγμα εφάρμοσε η Διοίκηση της ΕΡΤ. Οι άνθρωποι που υποτίθεται σε όλη τους τη ζωή αγωνίζονταν για την ελευθερία του λόγου καρατομούν την αντίθετη άποψη. Και επιδεικνύουν μια βάρβαρη, καθεστωτική, αγενή συμπεριφορά σε μια δημοσιογράφο που τίμησε με το ήθος της το κρατικό κανάλι. Με τέτοιες πρακτικές η Αριστερά αποδεικνύει ότι η Ιστορία δεν τη διδάσκει τίποτε απολύτως. Το πώς κατέρρευσε η αυτοκρατορία της μιας άποψης δεν τη συντάραξε. Το πώς ο κόσμος αποστρέφεται τα κομματικά της μέσα ενημέρωσης ραδιόφωνα και εφημερίδες δεν την αφορά. Οι παλιοί λογοκριμένοι καταντούν λογοκριτές, η δημοκρατία γίνεται εργαλείο, η εξουσία αυτοσκοπός.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *