Μελαγχολική εικόνα

Μελαγχολική εικόνα

Άγγελος Στάγκος

Μελαγχολική αντικειμενικά –για όσους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Συρανέλ είναι από προβληματική έως επικίνδυνη για τη χώρα– η εικόνα που αποτύπωσαν οι δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις δύο τελευταίες ημέρες. Της Metron Analysis στο «Βήμα της Κυριακής» και της ALCO στο «Εθνος» της Δευτέρας. Τα ευρήματά τους δείχνουν τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται, αλλά όχι μόνον αυτό. Οι τοποθετήσεις του πληθυσμιακού δείγματος στα ερωτήματα για το Μακεδονικό και την υπόθεση Novartis επιβεβαιώνουν την άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι η αναλογία 61,3% – 38,7% μεταξύ του «Οχι» και του «Ναι» στο δημοψήφισμα του 2015 ήταν καθοριστική. Αποκάλυψε σημαντικά χαρακτηριστικά της νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας που αν δεν αλλάξουν, η προσαρμογή της χώρας στις ανάγκες των καιρών θα παραμένει όνειρο απατηλό.

Η γνωστή «καραμέλα» είναι ότι οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν τη στιγμή που διεξάγονται και τίποτα περισσότερο. Με την έννοια, κυρίως, ότι δεν προδικάζουν αποτελέσματα. Αυτή είναι μία σοφιστεία που λανσάρουν δημόσια οι δημοσκόποι για να παραμένουν στο απυρόβλητο, αν πέσουν έξω. Αλλά τότε γιατί κυβερνήσεις, κόμματα, επιχειρήσεις κάνουν συνεχώς δημοσκοπήσεις για να ξέρουν πού βρίσκονται και τι τους περιμένει; Και δυστυχώς οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συρανέλ εξακολουθούν να «διαβάζουν» καλά την ελληνική κοινή γνώμη, κρίνοντας από τις αντιδράσεις της. Η μεν έρευνα της Metron Analysis βλέπει την κυβέρνηση να κερδίζει από την υπόθεση Novartis, παρά τις μεθοδεύσεις της και να χάνει από το Μακεδονικό, παρά τις σχετικά λογικές θέσεις της. Η δε έρευνα της ALCO παρουσιάζει τους πολίτες να επικροτούν στην πλειοψηφία τους τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα Novartis και έμμεσα αλλά σαφώς να θεωρούν ενόχους τα πολιτικά πρόσωπα της δικογραφίας.

Η αλήθεια είναι ότι τα ευρήματα δεν ξαφνιάζουν. Η στήλη έχει επανειλημμένως εκφράσει τις απόψεις της για την πραγματική σημασία των ποσοστών του δημοψηφίσματος, που αναλογικά παραμένουν αναλλοίωτα και σήμερα, αν κανείς διαβάσει την πρόθεση ψήφου για όλα τα κόμματα. Ενθαρρυμένη λοιπόν η κυβέρνηση από τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων που ήλθαν στη δημοσιότητα και ίσως άλλων κρυφών, θα επιμείνει με ζήλο στην πρακτική του ακραίου διχασμού, της λασπομαχίας και της πελατειακής πολιτικής, αδιαφορώντας για την εδραίωση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση. Δημοσκοπικά τώρα, στις κάλπες πιθανότατα αργότερα, όποτε γίνουν εκλογές.

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να μεσολαβήσει έως τις εκλογές, πώς θα εξελιχθεί η οικονομία, τι θα προκύψει στην υπόθεση Novartis, ποια θα είναι η κατάληξη του Μακεδονικού, τι θα συμβεί με την απρόβλεπτη Τουρκία. Ούτε κανείς ξέρει σήμερα αν και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την κυβέρνηση από την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Ράνιας Αντωνοπούλου. Οι οιωνοί, πάντως, δεν είναι καλοί και οι λαοί δεν αλλάζουν χωρίς συνεχή κατάλληλη καθοδήγηση και προϋποθέσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *