Ιδιοι και αμετανόητοι

Ιδιοι και αμετανόητοι

Κώστας Ιορδανίδης

Εις την κατάσταση που εξέπεσε η χώρα, αιμορραγούσα εδώ και μία οκταετία, θα ήταν σκόπιμο να μην αναξέεται το παρελθόν και να μη μετατίθενται ευθύνες –κατ’ αποκλειστικότητα– στους αντιπάλους για τη χρεοκοπία της Ελλάδος – διότι περί αυτού και μόνον πρόκειται.

Η δημοσίευση της εσωτερικής εκθέσεως στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον τότε διοικητή Γιώργο Προβόπουλο, για την οικονομική κατάσταση της χώρας το 2009, «αξιοποιήθηκε» από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να «αυτοδικαιωθεί» και να στοχοποιήσει ως υπεύθυνη της καταστροφής την κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Οι απαντήσεις δόθηκαν αρμοδίως από στελέχη της Ν.Δ. και ως εκ τούτου παρέλκει η επανάληψή τους. Ούτως ή άλλως, εις γνώσιν της οικονομικής καταστάσεως τελούσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και οι στενοί του συνεργάτες, όταν υπόσχονταν τα όσα ανεύθυνα υπόσχονταν προκειμένου να κατακτήσουν την πλειοψηφία στις εκλογές εκείνη την περίοδο. Δεν είναι επομένως αθώοι του εγκλήματος.

Αλλά το θέμα δεν εξαντλείται μόνο στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας. Με την εμφάνισή του στην ελληνική πολιτική σκηνή το 1974, το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως δύναμη ανατροπής της πλέον βίαιης μορφής και κόμμα αντισυστημικό των άκρων, σε σημείο που ακόμη και το ΚΚΕ να εμφανίζεται ως «μετριοπαθές».

Παρά τα όσα βαθυστόχαστα διατυπώνονται, το ΠΑΣΟΚ ήταν η έκφραση του πλέον απεχθούς μικροαστικού ριζοσπαστισμού, με άλλα λόγια ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή μιας χώρας. Σε κάποια φάση, οι ριζοσπάστες μικροαστοί έγιναν η νέα «αστική τάξη» της Ελλάδος, με αλόγιστη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, και οδηγηθήκαμε εντέλει στη χρεοκοπία.

Το μείζον πρόβλημα που ανέκυψε ήταν ότι από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 και σταδιακώς, η συντηρητική παράταξη υπέστη τραγική μετάλλαξη· υπήρξε εν ολίγοις μετάγγιση της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς ΠΑΣΟΚ σε όλη την κοινωνία και φυσικά στη Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος της αποτυχίας της κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ότι τόσο το κόμμα όσο και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. απέκτησαν χαρακτηριστικά ΠΑΣΟΚ, αντιγράφοντας τη «συνταγή επιτυχίας» του Ανδρέα Παπανδρέου. Γίναμε, εν ολίγοις, ίδιοι με τους αντιπάλους.

Με την κυβέρνηση συνεργασίας Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η παλαιά αντιπαλότης εξέλιπε και ότι επήλθε συνεννόηση διά την σωτηρία της Ελλάδος. Η συμπεριφορά του «νέου» ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις ψευδαισθήσεις. Είναι απλώς αμετανόητοι.

Πηγή: Καθημερινή

1 Comment

 1. Ανώνυμος

  Χαίρετε κε Κ. Ιορδανίδη,
  συγκεντρωθείτε στο παρόν, τώρα έχουμε τον εξαίρετο μιμητή : και στην γλώσσα και στο ύφος και στις πράξεις ( μόνο οι σκέψεις πάνε προς τον … Ερνέστο – όχι τον γιό του (!)
  Για τον "θησαυρό του" δεν ξέρω τι
  μας επιφυλάσσει …:-)
  Με εκτίμηση
  Ι.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Πάρκα τσέπης και τσέπες απλήστων

Νίκος Κωνσταντάρας Καθώς η κλιµατική κρίση εντείνεται, και