Οταν ο ΕΟΠΥΥ ζητάει και τα ρέστα…

Οταν ο ΕΟΠΥΥ ζητάει και τα ρέστα…

Ζώης Τσώλης  

Ασφαλώς κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις εξοντωτικές εισφορές που πληρώνουν για τα ταμεία υγείας και συνταξιοδότησης οι επιστήμονες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κ.ά.

Ομως οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχάσουν ούτε τα χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο, δηλαδή τις αμοιβές τους που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει μαζί τους ο ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Τα χρωστούμενα μάλιστα είναι πολλά. Ξεπερνούν τον έναν χρόνο (για να ακριβολογούμε, όλους τους μήνες του 2016) και για ορισμένες ειδικότητες πάνε ακόμα πιο πίσω.

Τώρα τους ήρθε το τρίτο χτύπημα. Υστερα από χρόνια ο ΕΟΠΥΥ τούς ζητεί να επιστρέψουν αναδρομικά τεράστια ποσά (αναλογικά με τις αμοιβές που δίνει) για τις εξετάσεις που έκαναν στους ασθενείς τους την περίοδο 2013 – 2014 – 2015, καθώς το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εφαρμόσει και σε αυτούς το claw back, δηλαδή το υποχρεωτικό «κούρεμα» στις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.(Για τις εξετάσεις, π.χ. το triplex που κάνει ο καρδιολόγος ή τη σπιρομέτρηση που είναι αναγκαία στην πνευμονολογική εξέταση.)

Το αξιοσημείωτο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο τους χρωστάει, αλλά το Δημόσιο τούς έχει φορολογήσει για τις αμοιβές των προηγούμενων ετών, και μάλιστα για το 2015 τούς επιβάρυνε με τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που, όπως είναι γνωστό, υπολογίζονται από πέρυσι στο μεικτό τους εισόδημα.

Ακόμα κι αν τα χρήματα χάθηκαν, κανένας δεν γνωρίζει πώς θα επανυπολογιστούν φόροι και εισφορές που πλήρωσαν οι γιατροί όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά ποιος τολμά να διαμαρτυρηθεί, ποιος θα μιλήσει, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εφαρμόζει πιστά τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ όταν ήταν υπουργός Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης. Τότε συμφωνήθηκε με την τρόικα η μεταρρύθμιση που ζούμε στην πρωτοβάθμια υγεία, αλλά και ο «κλειστός προϋπολογισμός» του ΕΟΠΥΥ.

Το claw back και το rebate – για τους ειδικούς των οικονομικών της Υγείας – είναι απλώς οι μηχανισμοί για να «κουρεύει» το Δημόσιο τις δαπάνες για τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τόσο όσο αυτές ξεπερνούν τον προκαθορισμένο ετήσιο προϋπολογισμό.

Οταν όμως εξοντώνουν τους γιατρούς πρώτης γραμμής της περίθαλψης σε όλη τη χώρα, είναι κάτι περισσότερο, είναι τρέλα…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *