Προετοιμασία για τα χαρακώματα

Προετοιμασία για τα χαρακώματα

Νίκος Βατόπουλος

Η προσβολή στο πρόσωπο ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας είναι κανόνας για την κυβέρνηση. Είναι ένας βραχίονας της πολιτικής της και ένας τρόπος να διοικεί και να κρατάει την εξουσία. Δεν πρέπει να εκπλήσσει ούτε η άδεια στον Κουφοντίνα, ούτε το ύφος, ούτε οι ειρωνείες, ούτε οι επιπλήξεις. Δεν πρέπει να εκπλήσσει η έξαρση της παραβατικότητας και της ανομίας, ούτε η παγίδευση των ΑΕΙ στην παρακμή. Δεν πρέπει να εκπλήσσει η αλαζονεία των μεθυσμένων από την εξουσία, αλλά θα πρέπει να ανησυχεί ο προβιβασμός της αυθάδειας σε κεντρική πολιτική.

Ενας λόγος ύπαρξης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαρκής πρόκληση των ιδεολογικών αντιπάλων του, η πρόκληση του κοινού αισθήματος περί δικαίου και η διαρκής υπονόμευση της όποιας κανονικότητας μπορεί να γεννήσει αυτή η χώρα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρυνθεί από τη λογική του πετροπόλεμου με την αστική τάξη, αν υποστείλει τη σημαία του πολιτικού χουλιγκανισμού και αν υιοθετήσει μια σταθερή θεσμική συμπεριφορά, τότε θα έχει ακυρώσει τον λόγο ύπαρξής του και θα επιταχύνει τη συρρίκνωσή του, τη διάσπασή του και εν τέλει την αφομοίωσή του. Θα είναι πολιτικά αυτόχειρας, καθώς η τυχόν απομάκρυνσή του από την καταγεγραμμένη στο DNA του πολιτική του ανταρτοπόλεμου (ακόμη και αν αυτός τείνει να είναι αυτοκαταστροφικός) θα οδηγήσει στην εξαέρωσή του ως πολιτικού σχηματισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως λειτουργεί, με δύο μέτρα και με δύο σταθμά, εκπροσωπεί έναν κόσμο. Τον κόσμο εκείνο που απομυζά ευρωπαϊκά κονδύλια ή επωφελείται άμεσα ή έμμεσα από προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά δηλώνει θαυμαστής του Πούτιν ή θεωρεί ότι είναι προοδευτικός ενώ εκφράζει ό,τι πιο παρωχημένο και μικροαστικό υπάρχει. Αυτός ο κόσμος πρέπει να συντηρείται ως εκλογική δεξαμενή και να διαιωνίζεται η διαρκής τροφοδοσία ψήφων. Υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος με όλους όσοι κρατούν τη χώρα πίσω. Οι κινήσεις με τη Δικαιοσύνη, τα ΑΕΙ, το σόου με τον Κουφοντίνα, η εμφάνιση της βαθιάς κοινής ρίζας με την κουλτούρα που εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει τους τρομοκράτες, είναι ψωμοτύρι για όλον αυτόν τον κόσμο, μέσα από τον οποίον γεννήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις επερχόμενες εκλογές θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι. Και η κυβέρνηση φροντίζει από τώρα να βαθαίνει τις διαχωριστικές γραμμές και να καλλιεργεί μεθοδικά την αγανάκτηση στο αντίπαλο στρατόπεδο. Προετοιμάζει τα χαρακώματα και στήνει το μόνο σκηνικό στο οποίο αισθάνεται άνετα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *