Τα κρυφά δεδομένα

Τα κρυφά δεδομένα

Πάσχος Μανδραβέλης

Εχουμε σημειώσει πολλάκις ότι τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν το καινούργιο κοσκινάκι της ελληνικής κοινωνίας, αλλά επειδή δεν ξέραμε πού να το πρωτοκρεμάσουμε, αρχίσαμε να το κρεμάμε παντού. Συνήθως εκεί όπου μπορεί να καλύψει πράξεις και παραλείψεις των κυβερνώντων, αυτές που έπρεπε να υπόκεινται στον δημοκρατικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή της αλήστου μνήμης κυβέρνησης Καραμανλή, τα προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να μην αποκαλυφθούν οι μισθοί των στελεχών της ΕΡΤ. Οι φορολογούμενοι πλήρωναν τους μισθούς, αλλά δεν μπορούσαν να μάθουν ποιους πλήρωναν και πόσα έδιναν. Εγινε ερώτηση στη Βουλή, αλλά ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει, διότι οι μισθοί ήταν… προσωπικά δεδομένα όσων πληρώνονταν.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής. Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο ερώτηση στη Βουλή για το «εάν υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας σε ποινικά δικαστήρια κατά το χρονικό διάστημα 2010-2017 και αν ναι, ποια αδικήματα αφορούν» και «πόσες μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές έχει καταθέσει ο κ. Καμμένος… και πόσες αγωγές».

Ολα τα στοιχεία που ζητούσε ο βουλευτής είναι δημόσια. Δεν αφορούσαν την ιδιωτική ζωή του υπουργού, αλλά τον δημόσιο βίο του. Και οι καταδικαστικές αποφάσεις για κάθε πολίτη «δημοσιεύονται» και οι μηνύσεις που καταθέτει είναι δημόσια έγγραφα. Σε μια κανονική χώρα αυτά τα στοιχεία –ειδικά για τους πολιτικούς– θα έπρεπε να είναι στο Διαδίκτυο και να μπορεί κάθε πολίτης να τα δει. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, πρέπει να παρέμβει υπουργός για να μάθουμε αν ένα κυβερνητικό στέλεχος έχει καταδικαστικές αποφάσεις ή πάσχει από δικομανία. Στην Ελλάδα, όμως, που εναπόθεσε τις ελπίδες της στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτά αποτελούν… προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στη στήλη του κ. Γιώργου Παπαχρήστου, «ο πονηρός υπουργός Δικαιοσύνης Κοντονής, αντί να ζητήσει από τις υπηρεσίες να του συγκεντρώσουν τα σχετικά στοιχεία από τα οποία θα αναδεικνυόταν ο… πρωταθλητής υπουργός, ο οποίος εκβιάζει μέσω μηνύσεων και αγωγών τον Τύπο και τους ανθρώπους του, απέστειλε ερώτημα στην… Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα! Η Αρχή απάντησε –και σωστά, κατά τη γνώμη μου– ότι δεν έχει αρμοδιότητα… Με βάση αυτή την απάντηση, που ουσιαστικά δεν λέει τίποτε πέρα από τα αυτονόητα, ο δικηγόρος Ζακύνθου υπουργός δηλώνει ότι αδυνατεί να παράσχει τα στοιχεία που του ζήτησε ο βουλευτής» («Νέα» 7.11.2017).

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων, αντί να γίνει δημοκρατική κατάκτηση, μεταμορφώνεται όλο και πιο συχνά πέπλο για να κρύψει τα πεπραγμένα εκείνων που έπρεπε δημοσίως να ελέγχονται. Κρίμα…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *