Οι φόροι και η σαρανταποδαρούσα….

Οι φόροι και η σαρανταποδαρούσα….

Κύριο άρθρο

Όσο και να προσπαθεί ο κ.Τσακαλώτος με το περίεργο κι ακατανόητο πολλές φορές αγγλοσαξονικό χιούμορ του, είναι λίγο δύσκολο να πείσει τους πολίτες ότι δεν έχει πιάσει ταβάνι η υπερφορολόγηση. Δυστυχώς, για όσους μπορούν ακόμα να πληρώνουν οι φόροι δεν πάνε με σαρανταποδαρούσα, αλλά με υπερταχεία.

Το παραδέχθηκε άλλωστε εμμέσως, αλλά σαφώς ο αναπληρωτής υπουργός κ.Χουλιαράκης που δήλωσε την προηγούμενη μέρα στη Βουλή ότι είναι συνειδητή επιλογή η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, προκειμένου  να μπορεί η κυβέρνηση να κάνει αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στρωμάτων.

Η επιλογή των υψηλών φόρων, όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές και οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι κυρίως της ελληνικής κυβέρνησης και όχι δική τους. Είναι γνωστή άλλωστε από παλιά η εμμονή της αριστεράς σε μια φοροκεντρική πολιτική με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εισοδημάτων προς το κατώτατο όριο επιβίωσης.

Μπορεί λοιπόν να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το υπερπλεόνασμα που κατάφερε ,αλλά δεν συνυπολογίζει τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί στην οικονομία ,τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις.Καθηλώνει την ανάπτυξη, στραγγίζει τα  διαθέσιμα εισοδήματα και την όποια αποταμίευση προκειμένου να μπορεί να ασκεί μια πολιτική κομματικών σκοπιμοτήτων,μοιράζοντας δωράκια  και προσβλέποντας σε ψήφους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπερβάσεις στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων σύμφωνα με το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, θα φτάσουν την περίοδο 2016-2018 τα 7,4 δισ., στερώντας πολύτιμους πόρους από την οικονομία, για να μοιραστούν στο τέλος λιγότερα από ένα δίς στα πιο αδύναμα, υποτίθεται, στρώματα της κοινωνίας.

 

Όσο και να προσπαθεί λοιπόν ο κ.Τσακαλώτος να μας πείσει ότι δεν έχουν αυξηθεί οι φόροι, τον διαψεύδει η αδήριτη πραγματικότητα. Το διαπιστώνουν καθημερινά σχεδόν όσοι  εργάζονται ακόμα,όσοι επαγγελματίες αντέχουν και όσες επιχειρήσεις επιβιώνουν μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής ασφυξίας.

Και βέβαια για να θυμηθούμε το χιούμορ του κ.Τσακαλώτου, όσο επικρατεί αυτή η πολιτική λογική η ανάπτυξη θα έρχεται με βραδυπορούσα φυματική σαρανταποδαρούσα…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *