Ασφαλιστικό, λευκές τρύπες και αλχημείες

Ασφαλιστικό, λευκές τρύπες και αλχημείες

Σήφης Πολυμίλης

Πιστεύει άραγε κανείς ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα όχι μόνο έγινε βιώσιμο με τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά εμφανίζει και… λευκή τρύπα, δηλαδή πλεόνασμα ενός και πλέον δισεκατομμυρίου που επιτρέπει στην κυβέρνηση να το μοιράσει σαν χριστουγεννιάτικο μποναμά; Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό η θετική εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ οφείλεται στη μείωση της ανεργίας, άρα και στην αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πράγματι μια ένδειξη ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Μόνο που μάλλον πρόκειται για ιδεατή πραγματικότητα. Κατ’ αρχάς η μείωση της ανεργίας κατά μία μονάδα δεν δικαιολογεί αυτή την αισιοδοξία. Πολύ περισσότερο όταν οι περισσότερες θέσεις, το 53,5% για την ακρίβεια, αφορούν ευέλικτη εργασία, άρα μειωμένες αποδοχές και εισφορές. Δεύτερον, τα δηλωθέντα εισοδήματα επαγγελματιών και αγροτών, με τα οποία υπολογίζονται οι εισφορές, είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Και, τρίτον, όταν υπάρχει στοχευμένη καθυστέρηση απονομής των 130.000 νέων συντάξεων – και περίπου άλλων τόσων επικουρικών – που εκκρεμούν.

Αρα κατά πάσα πιθανότητα η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ είναι συγκυριακή και δεν πρόκειται να επαναληφθεί, παρά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το «πλεόνασμα» οφείλεται στις διπλές εισφορές που καταβάλλουν εφέτος επαγγελματίες και αγρότες λόγω της μετάβασης στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς. Στην πραγματικότητα δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μία ακόμα λογιστική αλχημεία που βολεύει την κυβέρνηση και ενδεχομένως και τους δανειστές που θέλουν να αποδείξουν ότι το πρόγραμμα που σχεδίασαν βγαίνει.

Σίγουρα ο ορυμαγδός των μέτρων που έχουν ψηφιστεί έχει οδηγήσει σε αισθητά βελτιωμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι η κοινωνία και ιδιαίτερα οι πολίτες που κλήθηκαν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες της οικονομίας και της πολιτικής έχουν φθάσει στα όριά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με 30% και πλέον λιγότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2009 πληρώνουν παραπάνω φόρους!

Με τις τράπεζες στο έλεος των «κόκκινων» δανείων, με τις δημόσιες επενδύσεις ανύπαρκτες, με τις ιδιωτικές να καρκινοβατούν μεταξύ ιδεοληψιών και ανικανότητας, το σκηνικό αισιοδοξίας που στήνεται από την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον έωλο. Ο δρόμος μπροστά μας είναι όχι απλώς δύσβατος, αλλά δυσβάστακτος ακόμα και για όσους κατάφεραν να αντέξουν μέχρι σήμερα. Και τα δωράκια με τα επιδόματα για όσους έχουν καταρρεύσει είναι μεν μια ανάσα, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη γενική εικόνα που παραμένει δυσοίωνη…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *