Η Θάτσερ, ο Τσίπρας και το ξεπούλημα

Η Θάτσερ, ο Τσίπρας και το ξεπούλημα

Διονύσης Γουσέτης

Σ​​το παρελθόν, η πάσα Αριστερά συκοφαντούσε τη Μάργκαρετ Θάτσερ ότι παραμελούσε και απαξίωνε ό,τι ήθελε να ιδιωτικοποιήσει (μετρό, σιδηροδρόμους κλπ.) ώστε να τα ξεπουλήσει στους καπιταλιστές για δυο δεκάρες. Παράλληλα, η Αριστερά έβγαζε και κορώνες: «Δεν θα γίνουμε οι ξενοδόχοι και τα γκαρσόνια της Ευρώπης».

Ποιος θα πίστευε ότι αυτή ακριβώς την πολιτική που φόρτωνε στη Θάτσερ θα την ακολουθούσε η ίδια η αριστερή κυβέρνηση: ότι θα εξόντωνε τη μεσαία τάξη ώστε η περιουσία της να ξεπουλιέται –στους ξένους κυρίως– για δυο δεκάρες. Οι τίτλοι των ειδήσεων είναι εύγλωττοι.

Από τη μια: «Φτωχότεροι κατά 40% οι Ελληνες». «Ο ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου». «Ραβασάκια κατασχέσεων σε 760.000 φορολογουμένους». «1.000 κατασχέσεις λογαριασμών τον μήνα». «120 δισ. τα “κόκκινα” δάνεια». «800.000 οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία». «Μείωση τιμών κατοικιών κατά 44% στην Αττική». «Αυξήθηκαν οι ενοικιάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη». «Μαύρος Σεπτέμβρης για τα νοικοκυριά». «Κλείνουν επιχειρήσεις κολοσσοί».

Από την άλλη. «Αυγή»: «Θετικοί οι δείκτες ανάκαμψης». Die Welt: «Επειτα από 8 χρόνια έρχονται καλές ειδήσεις». Handelsblatt: «Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του Χ.Α.». Το συμπέρασμα αυτών των εκ πρώτης όψεως αντιφατικών ειδήσεων είναι σαφές: η οικονομία και το χρηματιστήριο ανακάμπτουν στον βαθμό που μπαίνει στη χώρα ξένο χρήμα και αγοράζει. Και εμείς από τη μεγάλη ανέχεια έχουμε γίνει, όσοι μπορούμε, ξενοδόχοι των σπιτιών μας στους ξένους. Αγοράζουν οι ξένοι κατοικίες, τράπεζες, επιχειρήσεις και ό,τι άλλο βρουν σε συμφέρουσες τιμές. Διότι ιθαγενής παραγωγή πλούτου –και συνεπώς χρήμα– δεν υπάρχει όταν δεν χορηγούνται δάνεια. Και τα δάνεια των τραπεζών συρρικνώνονται όλο και περισσότερο.

Εγώ δεν διαμαρτύρομαι. Αφού η κοινωνία μας αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την περιουσία της, ας τη διαχειριστούν εκείνοι που μπορούν. Ακόμα και οι Ελληνες που πονούν επειδή χάνουν τις περιουσίες τους, είναι καλύτερα απ’ ό,τι θα ήταν αν γινόμασταν χώρα σαν τις γειτονικές. Ομως, κάποτε πρέπει να λογοδοτήσουν εκείνοι που την κατέστησαν ανίκανη. Από αυτούς που θα επανίδρυαν το κράτος μέχρι αυτούς που θα έσκιζαν τα μνημόνια. Ιδιαίτερα τους τελευταίους που μας κυβερνούν ακόμα και που ετοιμάζουν τις αρλούμπες που θα μας σερβίρουν στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *