Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες σε κίνδυνο

Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες σε κίνδυνο

Τριφύλλης Αντώνης

Δεν είναι καινούργια η ανησυχία για την πορεία των φιλελευθέρων δημοκρατιών. Πολλά βιβλία και άρθρα έχουν αναφερθεί στο θέμα. Και οι απειλές δεν προέρχονται μόνο από τις ανελεύθερες δημοκρατίες και τις δικτατορίες, αλλά και από την αδράνεια των δημοκρατικών χωρών καθώς και από το εσωτερικό τους. Το ζούμε στην Ευρώπη, το ζήσαμε και στην Αμερική την περίοδο Τραμπ. Όμως όπως διδάσκει η Ιστορία, κύριος μοχλός που τρέφει και ισχυροποιεί τις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες στρέφονται και τρέφουν τα αυταρχικά, ή τα κατ’ επίφαση μόνο δημοκρατικά, είναι η οικονομία. Το μάθαμε με την άνοδο του χιτλερισμού που στηρίχθηκε στη μεγάλη ύφεση του ’32-’33, το ζήσαμε με την άνοδο του κομμουνισμού μέσα από την τραγική κατάσταση που δημιούργησε ο πόλεμος και το τσαρικό καθεστώς.

Όμως τα αντισώματα που έχει κληροδοτήσει η αρχαία ελληνική δημοκρατία και ο Διαφωτισμός λειτούργησαν και λειτουργούν πάντα.

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι προκλήθηκαν από αυτές τις δυνάμεις που στηρίζονται στον αναθεωρητισμό και στην ταυτοτική παράδοση.

Μετά τον τελευταίο πόλεμο είχαμε το αγαθό της Ειρήνης και στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Ειδικά στην Ευρώπη, ακολουθώντας τις προτροπές του διορατικού Τσόρτσιλ, δημιουργήσαμε τη συνεργασία των δημοκρατικών κρατών που κατέληξε στην Ε. Ένωση, και οδήγησε στην παγίωση της δημοκρατίας και στην οικονομική ευμάρεια. Η σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη δημιουργία και στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και του «αντίδωρου» για τις πιο αδύναμες οικονομίες, της κοινοτικής οικονομικής αλληλεγγύης.

Μια σειρά κρίσεις απείλησαν τη συνοχή της Ένωσης. Πάντα όμως και λόγω των κρίσεων η Ένωση προχώρησε σε όλο και «περισσότερη» Ευρώπη, με παράδειγμα την οικονομική κρίση και την υγειονομική.

Σήμερα, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία που βιώνει την καταστροφή και τη Ρωσία που επανέρχεται με όραμα την επιστροφή στην εποχή των Ρομανόφ και με τον αναθεωρητισμό που καταλύει τα σύνορα και την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε επώδυνες για τις κοινωνίες της αλλαγές.

Κατά τη γνώμη μου αυτές μπορούν να είναι στρατιωτικής, οικονομικής και τεχνολογικής μορφής.

1. Η αδυναμία του ΝΑΤΟ από το καταστατικό του να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία και να μην αφήσει στη μοίρα του τη μεγάλη πλειοψηφία του ουκρανικού λαού δείχνει την απόκτηση στρατιωτικού σκέλους της Ένωσης.

2. Η ενεργειακή κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή εσωτερική αγορά ενέργειας.

3. Η σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω κορωνοϊού και του πληθωρισμού έχει φέρει τις κοινωνίες σε απόγνωση, που μπορεί να εκφραστεί σε ακραίες πολιτικές εξελίξεις. Το δίχτυ προστασίας της Ευρώπης πρέπει να παραταθεί για όσο χρόνο χρειαστεί σε ό,τι αφορά την οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις δημοκρατικές χώρες είναι  σκληρές. Αλλά η Ρωσία μπορεί να αντέξει κάποιο διάστημα. Ωστόσο θα ήθελα να προσθέσω μια φράση του Τσόρτσιλ που σφράγισε μια αντίστοιχη στιγμή της ευρωπαϊκής Ιστορίας: «Δεν θα παραδοθούμε  ποτέ». Για να επαναληφθεί, οφείλουν τα ευρωπαϊκά κράτη να αποκτήσουν κοινή εξωτερική πολιτική και να υποτάξουν τα επιμέρους εθνικά τους συμφέροντα στον κοινό στόχο. Η Ευρώπη μαζί με τους συμμάχους της αποτελούν τη μοναδική και πανίσχυρη δύναμη για να προστατεύσει τις κοινωνίες της και τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

O κ. Αντώνης Τριφύλλης είναι μέλος του ΕΣ της διαΝΕΟσις, της ΣΕ του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της ΕΕ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *