Εξω «καλά παιδιά», μέσα σύγκρουση εκτός ορίων

Εξω «καλά παιδιά», μέσα σύγκρουση εκτός ορίων

syriza

Άγγελος Κωβαίος

Το διπλό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ – «Ναι σε όλα» στους Ευρωπαίους, «αντιστασιακή στρατηγική» στο εσωτερικό με στόχο τη συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου που φυλλορροεί

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της διαδικασίας για την τρίτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μια προκλητική πολιτική διπροσωπία. Τη στιγμή που στις συζητήσεις με τους πιστωτές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραδίδουν τα πάντα άνευ όρων, εφαρμόζοντας τη σκληρότερη πολιτική λιτότητας στην ιστορία της χώρας, στο εσωτερικό αποδύονται σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, με μεθόδους αθέμιτες, στα όρια της θεσμικής ακροβασίας.

ΣΥΡΙΖΑ… Εξωτερικού στους δανειστές

Το φαινόμενο έχει οδηγήσει πολιτικούς και άλλους παράγοντες στο να μιλούν για ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού (που υποτάσσεται ασυζητητί στους δανειστές) και ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού (ο οποίος επιχειρεί με κάθε τρόπο να διαφυλάξει την εκλογική του πελατεία, να εξεύρει τρόπους παράτασης της παραμονής του στην εξουσία και να υποδυθεί τον ρόλο της δήθεν αντισυστημικής δύναμης).

Αφότου έκλεισε η αξιολόγηση έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις και παλινωδίες και αφότου στην ουσία η κυβέρνηση προϋπέγραψε το επόμενο μνημόνιο δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες, ο Αλ. Τσίπρας μετέτρεψε ένα τεχνικό ζήτημα σε βασική κυβερνητική διακήρυξη. Η περιβόητη έξοδος στις αγορές, με τη συμφωνία και την άδεια των πιστωτών, έγινε αίφνης κυρίαρχη εξαγγελία ενώ με κάθε ευκαιρία πλέον ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 – κι ας ακολουθεί αμέσως το επόμενο.

Αυτό αναμένεται να είναι και το πνεύμα των όσων θα πει ο κ. Τσίπρας σε μερικές εβδομάδες από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Παρά ταύτα, η «λεπτομέρεια» των 113 προαπαιτουμένων μέχρις ότου ολοκληρωθεί και η επόμενη αξιολόγηση προμηνύει άλλη μια άτακτη υποχώρηση της Αριστεράς από τις «κόκκινες γραμμές» της.

Απέναντι στο νέο κύμα μέτρων

Προκειμένου να λήξει το μνημόνιο, όπως διακηρύττει ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεχάσει μερικές ακόμη από τις βασικές του θέσεις. Και έως ότου να κλείσει και αυτή η αξιολόγηση που οδηγεί στο τέλος του τρέχοντος μνημονίου, θα πρέπει μεταξύ των άλλων να ολοκληρωθεί ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων, να γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις, να απελευθερωθούν κλειστά επαγγέλματα και να προχωρήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Η εμπειρία των τελευταίων δυόμισι ετών δείχνει πως ακόμη μία φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πει «Ναι σε όλα», όμως αυτό μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο πως δεν θα γίνει σε ένα πολιτικό περιβάλλον ηρεμίας και ομαλότητας.

Οι ενδείξεις που προμηνύουν κάτι τέτοιο είναι πολλές:

Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να καλλιεργήσει την ένταση στο πολιτικό σκηνικό και στο κοινωνικό πεδίο, ξεκινώντας από τις προσωπικές του επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες και φθάνοντας έως την ψήφιση μέτρων τα οποία διαμορφώνουν ένα διχαστικό περιβάλλον. Το πλέον πρόσφατο σχετικό δείγμα ήταν το προεδρικό διάταγμα για την κλήρωση των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις, απ’ όπου και πυροδοτήθηκε μια έντονη δημόσια αντιπαράθεση. Ηταν φανερό ότι η κυβέρνηση την επιδίωξε.

– Παράλληλα, αμετακίνητη είναι η ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου στο θέμα του ελέγχου της Δικαιοσύνης, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ομολογεί τις επιδιώξεις αυτές. «Αλλο ανεξάρτητη και άλλο ελεγχόμενη Δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

– Την ίδια στιγμή και ενώ ο κ. Τσακαλώτος έχει υπογράψει με τους πιστωτές την υποχρέωση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει πολιτικά στο θέμα του ελλείμματος του 2009. Παρά την αθώωση του κ. Γεωργίου για τις κατηγορίες παραποίησης του ελλείμματος, η καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος εξακολουθεί να υποδαυλίζει τα πάθη των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και των θεωριών συνωμοσίας για την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο. Το συγκεκριμένο θέμα παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται πως θα αποτελέσει ένα από τα πεδία τριβής εν όψει της επόμενης αξιολόγησης.

– Στον απόηχο της υπόθεσης Γεωργίου, προσφάτως ασκήθηκε αναίρεση κατά δύο ακόμη αποφάσεων με τις οποίες είχαν απαλλαγεί από τις κατηγορίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης (για εκπρόθεσμη υποβολή «πόθεν έσχες») και η πρώην γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου (για απόπειρα απιστίας, σε υπόθεση όπου φερόταν να έχει παγώσει πρόστιμο σε βάρος εταιρείας, διατάσσοντας επανέλεγχο).

– Οι διορισμοί με αιχμή τον τομέα της Υγείας συνεχίζονται ενώ με πρόσφατη παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επανέφερε το θέμα της μονιμοποίησης συμβασιούχων, υποσχόμενος οριστική λύση το φθινόπωρο.

– Στον απόηχο των αποκαλύψεων Βαρουφάκη, όπου μεταξύ των άλλων ο κ. Τσίπρας παρουσιάζεται να δηλώνει ότι θα έσυρε τον Γιάννη Στουρνάρα με ουρλιαχτά έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να δηλώνει συμπαράσταση στο καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας (με το οποίο άλλωστε είχε στενές σχέσεις ήδη από το 2013).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *