Τι φοβάται ο κ.Τσίπρας;

Τι φοβάται ο κ.Τσίπρας;

Νότης Παπαδόπουλος

Η «άτυπη» υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες το καθεστώς Μαδούρο ότι οι «28» θα αντιδράσουν σθεναρά εάν συνεχισθεί η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών στη Βενεζουέλα.

Μέτρα όμως κατά της χώρας δεν ελήφθησαν, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία του Μαδούρο σε αμερικανικές τράπεζες.

Αιτία της μαλακής στάσης της ΕΕ ήταν – σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» – η αντίσταση της Αθήνας στις προτάσεις των Ισπανών που ζητούσαν άμεσες κυρώσεις κατά του Μαδούρο.

Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά έβαλε ατύπως «βέτο» σε κυρώσεις κατά του Καράκας – κάτι που είχε κάνει και για την προσπάθεια καταδίκης της Κίνας από τους «28» για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και ενώ είναι σαφές ότι η Αθήνα έχει ζωτικά συμφέροντα με την Κίνα – οι μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα (π.χ. COSCO) είναι κινεζικές και το ενδιαφέρον του Πεκίνου παραμένει ζωηρό, είναι ακατανόητο γιατί η ελληνική κυβέρνηση με τόσα ανοιχτά εθνικά θέματα (Τουρκία, Σκόπια κ.λπ.) σπαταλά πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για χάρη του νέου δικτάτορα της Βενεζουέλας.

Τι οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον έχει δηλαδή η κυβέρνηση Τσίπρα να «χαϊδεύει» έναν αναδυόμενο δικτάτορα ο οποίος φυλακίζει τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κρατάει κλειστό το Κοινοβούλιο της χώρας ενώ δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τις δολοφονίες 130 πολιτών από τις αρχές ασφαλείας τους τελευταίους μήνες;

Είναι γνωστό ότι η ηγετική ομάδα του Μαξίμου – και κάτι ιδεοληπτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – θαυμάζει το καθεστώς Μαδούρο θεωρώντας ότι αυτός μπορεί να αποτελέσει τον εναλλακτικό δρόμο για τον σοσιαλισμό – τρομάρα μας!

Μάλιστα εκπρόσωποι του κ. Τσίπρα (Ν. Παππάς, Κ. Ησυχος κ.ά.) είχαν πραγματοποιήσει παλαιότερα συναντήσεις με τους τσαβιστές για να εξασφαλίσουν υποτίθεται πετρέλαιο και τρόφιμα από τη Βενεζουέλα σε περίπτωση αποκλεισμού της Ελλάδας σε συνθήκες επιστροφής στο εθνικό νόμισμα!

Ωστόσο έχει γίνει επίσης γνωστό ότι κάποια «αδελφά» κόμματα – όπως π.χ. οι Podemos της Ισπανίας – είχαν χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια δολάρια από το Καράκας στο όνομα της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Τελικά ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κρατήσει με κάθε κόστος ζωντανό το φλερτ με τον Μαδούρο επειδή θέλει να ικανοποιήσει τους αριστερούς μέσα στο κόμμα του ή μήπως φοβάται κάποιες αποκαλύψεις; Εκτός κι αν ελπίζει στην… εξαγωγή των αρχών της συριζαϊκής ανεκδιήγητης διακυβέρνησης στο έδαφος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *