«Ενός κακού (Νόμου) μύρια έπονται»

«Ενός κακού (Νόμου) μύρια έπονται»

Ανδρέας Δρυμιώτης

Ο​​ταν το 2014 ξεκίνησε η συζήτηση για τον αντιρατσιστικό Νόμο, έλεγα στους φίλους μου ότι θα μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει. Τα πρώτα νομοσχέδια ήταν κυριολεκτικά γραμμένα στο πόδι και αν ψηφιζόντουσαν όπως ήταν, είμαι βέβαιος ότι τα δικαστήρια δεν θα προλάβαιναν να εκδικάσουν τις περιπτώσεις εφαρμογής του αντιρατσιστικού αυτού Νόμου. Τελικά, έγιναν πολλές «διορθώσεις» και ψηφίστηκε ο Νόμος 4285/2014. Βάσει αυτού του Νόμου, θα δικαστεί η συγγραφέας κ. Σώτη Τριανταφύλλου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την προσεχή Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. Η κατηγορία: Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση τον αντιρατσιστικό Νόμο.

Η κατηγορία βασίστηκε σε άρθρο της στην εφημερίδα Athens Voice στις 15.11.2015, αμέσως μετά τη σφαγή στο «Bataclan», όπου η κ. Τριανταφύλλου είχε γράψει, μεταξύ άλλων: «Ομως, θα επιμείνω: όπως έλεγε ο Μάρκο Πόλο, “φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι”». Αυτό, ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, διαχειριστής του blog «Racist Crimes Watch», το θεώρησε ψευδές και επίμεμπτο, και της έκανε μήνυση.

Γράφτηκαν πάρα πολλά άρθρα στα μέσα Μαΐου όταν έγινε γνωστή η παραπομπή σε δίκη της κ. Τριανταφύλλου. Η συντριπτική πλειονότητα τάχθηκε υπέρ της συγγραφέως. Πάντως, το πλέον εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο άρθρο γράφτηκε από τον καλό φίλο και συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη και αναρτήθηκε στο Protagon.gr στις 14 Μαΐου 2017. Αξίζει τον κόπο να το αναζητήσετε στο http:// www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341409721-44341409721 γιατί πραγματεύεται πολύ σοβαρά τα θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και τον αντιρατσιστικό Νόμο.

Τη Σώτη Τριανταφύλλου δεν έχω την τύχη να τη γνωρίζω και δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο ή άρθρο της. Από όσα όμως διάβασα είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η δίωξή της είναι άδικη, υπερβολική και υποκριτική. Εξηγούμαι. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σαν συνέπεια της αρχικής αναφοράς του ΕΠΣΕ (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι), παρέπεμψε τη Σώτη Τριανταφύλλου σε δίκη, βάσει του Αρθρου 1 του Αντιρατσιστικού Νόμου, που αναφέρει ότι τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο όποιος: «…με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του Διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων».

Σκόπιμα αντέγραψα σχεδόν ολόκληρο το Αρθρο 1 του Νόμου για να διαπιστώσετε το εύρος των περιπτώσεων που καλύπτει. Εντούτοις στην περίπτωση της Τριανταφύλλου η παραπομπή γίνεται διότι, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, ο Μάρκο Πόλο ουδέποτε είπε αυτά τα λόγια που του αποδίδονται και η Σώτη Τριανταφύλλου κακώς χρησιμοποίησε τα λόγια αυτά έχοντας πλήρη επίγνωση ότι δεν αληθεύουν. Από περιέργεια αναζήτησα στο Google: «Marco Polo quotations» και πρώτο-πρώτο στα ΑΖ Quotes εμφανίστηκε το περίφημο: «The militant Muslim is the person who beheads the infidel, while the moderate Muslim holds the feet of the victim». Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν είναι μόνον η Σώτη Τριανταφύλλου που πιστεύει καλόπιστα ότι αυτά είναι τα αυθεντικά λόγια του Μάρκο Πόλο.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση στο Google, διαπίστωσα ότι η παραπάνω φράση γράφτηκε από τον καθηγητή φιλοσοφίας Dr. M. Sabieski μαζί με κάποια άλλη του Μάρκο Πόλο σε ένα site με τίτλο Great Thinkers on Islam στις 30 Αυγούστου 2008 και σε αναπαραγωγές σβήστηκε το όνομα του καθηγητή και έτσι όλες οι φράσεις αποδόθηκαν στον Μάρκο Πόλο. Αυτό λοιπόν είναι το έγκλημα της Σώτης Τριανταφύλλου για το οποίο θα δικαστεί στις 21 Ιουλίου 2017.

Συνεχίζεται…* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων.Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Επόμενος σταθμός, Κέντρο

Δημήτρης Ρηγόπουλος Αυτό που θα έπρεπε να είχε