Τα εμπόδια για την ανάκαμψη

Τα εμπόδια για την ανάκαμψη

Πάσχος Μανδραβέλης

Αν «η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης», όπως ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης (Real.gr 12.7.2017) αυτό είναι πολύ καλό νέο για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά ένα ειρωνικό τρόπο η οικονομία θα αρχίσει να απογειώνεται λίγο πριν από την κυβερνητική αλλαγή, επειδή πολλοί –μικροί και μεγάλοι παίκτες της αγοράς– θα προεξοφλούν την πολιτική εξέλιξη.

Κακά τα ψέματα. Παρά τη μεγάλη στροφή (U-turn λέγεται στα αγγλικά) που έκανε η κυβέρνηση, ουδείς θα βάλει τα λεφτά του σε μια οικονομία όπου δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Παρά τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού και λίγων υπουργών για επενδύσεις, όλοι γνωρίζουν ότι μετά το Μαξίμου καραδοκεί κάποιος Σκουρλέτης για να βάλει περιβαλλοντικά εμπόδια στο έργο, ένας δασάρχης να ανακαλύψει αρχέγονα δάση στο Ελληνικό, κάποια καλόπαιδα που, επειδή πλήττουν και θέλουν να το ρίξουν λίγο έξω, καίνε το κέντρο της Αθήνας. Ενας επιχειρηματίας αναρωτιόταν «πώς να επενδύσεις σε μια χώρα που ακόμη και τα βαν μεταφορών της εταιρείας κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πυρποληθούν, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι έτσι πολεμούν το σύστημα; Το risk country είναι μεγαλύτερο στους δρόμους απ’ ό,τι είναι λόγω δημοσίου χρέους». Δυστυχώς, αυτά μετρούν οι «μοβόροι καπιταλιστές». Κοιτούν τι γίνεται στο πεζοδρόμιο και όχι τι λέει ο πρωθυπουργός από την ασφάλεια του Μαξίμου.

Παρ’ όλα αυτά, κάτι κινείται στην οικονομία. Δεν αναφερόμαστε στο νέο επικοινωνιακό τερτίπι, που διακινεί από προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ, την έξοδο δηλαδή της χώρας από την «επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος». Η διαδικασία αυτή είναι στην ουσία ένα υπερβολικά λάιτ μνημόνιο που έχει η ΟΝΕ για φυσιολογικές περιόδους. Το ελληνικό κράτος είναι τώρα σε καθεστώς πλήρους επιτήρησης και επομένως η «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» ήταν μια άχρηστη ανορθογραφία. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις εντός κι εκτός Ελλάδος μελετούν εξαγορές των φθηνών πλέον περιουσιακών στοιχείων και επιχειρηματικές συμφωνίες είναι στα σκαριά με στόχο την επόμενη μέρα. Η χώρα τυπικώς είναι φιλική στις επενδύσεις –νομοθέτησαν πολλά και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ– και τα εμπόδια πια είναι μόνο πολιτικά. Oχι πως οι καπιταλιστές δεν γουστάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και του κάνουν κόνξες, όπως νομίζουν οι αφελείς Αριστεροί, αλλά ο μηχανισμός που έχει αλώσει το κράτος μπορεί να κάνει ζημιογόνο ακόμη και μια επιχείρηση με τις καλύτερες προοπτικές.

Η στροφή της ηγεσίας δεν έχει εμπεδωθεί ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο, πόσο δε μάλλον στους κομματάρχες που διοικούν τα υπουργεία. Τα στελέχη της ΠΦΑ (Πρώτη Φορά Αριστερά) χρειάζονται πολλή δουλειά και πολύ περισσότερο διάβασμα για να καταλάβουν ότι οι Μαδούρο καταστρέφουν κοινωνίες, δεν τις κάνουν πιο δίκαιες. Κι ας χορηγεί την προβολή τους η ΕΡΤ…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *