Η ώρα της «λυπητερής»

Η ώρα της «λυπητερής»

Πέτρος Μακρής

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη χτεσινή απόπειρά του, να παγιδεύσει και να διασύρει στην κοινή γνώμη τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με πρόσχημα την ενημέρωσή τους για την τελευταία σύνοδο του Eurogroup και την υπογραφή του επί θύραις 4ου (Συριζαϊκού πλέον) Μνημονίου, για μια ακόμη φορά έκανε την προσφιλή του επίδειξη αγένειας, σε εκπροσώπους πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα, αλλά και σέβονται στοιχειωδώς τους κανόνες της ευπρέπειας.

• Πρώτη αγένεια: Από τον διάλογο με την Φώφη Γεννηματά, Τσίπρας: «Εσείς μας βάλατε στο Μνημόνιο, εγώ προσπαθώ να σας βγάλω». Γεννηματά: «Μας έχεις βάλει δύο καινούργια Μνημόνια, οπότε τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα λες αυτά». Τσίπρας: «Θα πάρουμε μαζί και τον Γιώργο να πάμε στο Καστελόριζο».

• Δεύτερη αγένεια: Τσίπρας προς τον Στ. Θεοδωράκη: «Βλέπω ότι έχεις αδυνατίσει. Μην ανησυχείς, εδώ θα σε ταϊσουμε».

Αρκούν για τα συμπεράσματά μας, οι εντελώς ανάρμοστες αυτές φράσεις, για πρωθυπουργό μιας χώρας προς τους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και μάλιστα σε επισήμως προγραμματισμένες συναντήσεις για σοβαρά πολιτικά και εθνικά θέματα. Στην απάντησή του ο Αλέξιος χρησιμοποιεί πρώτο ενικό πρόσωπο στο ρήμα «βγάζω» από το Μνημόνιο και μάλιστα με ύφος εισαγγελικό, ή αδυσώπητου ελεγκτού Εφορίας, για να μην πω αυταρχικού σχολάρχου του ’20.

Το απόγειο όμως του μαχαλομαγκίστικου πρωθυπουργικού θράσους, σημειώθηκε με την ιταμότητα της φράσης προς τον Θεοδωράκη: «Βλέπω ότι έχεις αδυνατίσει. Μην ανησυχείς, εδώ θα σε ταϊσουμε…». Ειλικρινά, στη μέχρι σήμερα δημοσιογραφική μου σταδιοδρομία, που καλύπτει δεκαετίες μαχόμενου ρεπορτάζ και αρθρογραφίας, δεν συνάντησα ανάλογο υπόδειγμα χυδαιότητας και απύθμενου θράσους και μάλιστα εναντίον αρχηγού κόμματος με εντελώς πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του.

Φυσικά, η πρώτη «λυπητερή», δηλαδή η πρώτη πληρωμένη απάντηση προς τον Αλέξιο ήλθε από τον Γιώργο Παπανδρέου, που ο πρωθυπουργός τον προσέβαλε, όντας απόντα, στη συζήτηση με τη Φώφη Γεννηματά. Αξίζει η υπενθύμιση της απάντησης από την προσωπική ιστοσελίδα του ΓΑΠ: «Πάμε τώρα Καστελόριζο Αλέξη να σου πω πώς μας χρεωκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης και εσύ μας φορτώσατε άλλα 5 χρόνια Οδύσσειας!» (Μήνυμα με γνωστούς αποδέκτες).

Εάν βεβαίως, τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ήταν περισσότερο οξύθυμοι νομίζω πως θα ενομιμοποιούντο, από το ίδιο το επίσημο πολιτικό πρωτόκολλο, να τα βροντήξουν και να αποχωρήσουν ως καλεσμένοι του καταληψία Πρωθυπουργού, αμέσως μετά τις προσβλητικές φραστικές του βιαιότητες. Ας περιμένουμε όμως τη νέα συνάντησή τους στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή…

Συμπέρασμα: Ο αδιόρθωτος Αλέξιος, ο πορθητής των λυκείων, προφανώς εισέρχεται στον τελευταίο κύκλο της Δαντικής κόλασης, χωρίς να το έχει αντιληφθεί, λόγω της καλπάζουσας και πλήρους αλαζονείας αμετροέπειάς του. Όμως, «εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ», που λέει και το τραγούδι των Χατζηνάσιου-Κανελλόπουλου, με τη βαθειά και ζεστή φωνή της Μοσχολιού…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *