€25 δισ. στοιχίζει η έλλειψη… Παιδείας

€25 δισ. στοιχίζει η έλλειψη… Παιδείας

ΒΗΜΑτοδότης

Παρά τα τόσα φλέγοντα θέματα που τρέχουν, όπως ο μεγάλος σεισμός στη Μυτιλήνη, η υπόθεση «Μενίδι», το επερχόμενο Eurogroup, επέλεξα σήμερα πρώτα να ασχοληθώ με ένα ιδιαίτερο θέμα, αυτό της έλλειψης Παιδείας των Ελλήνων. Πόσο δηλαδή στοιχίζει στην ελληνική οικονομία η ελλιπής αγωγή και κατάρτιση των συμπατριωτών μας; Ισως για πρώτη φορά κοστολογήθηκε η έλλειψη Παιδείας και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι όντως εντυπωσιακά, αφού στοιχίζει στους Ελληνες 25 δισ. τον χρόνο! Να σκεφτείτε ότι μόνον τα περιστατικά απάτης που βεβαιώθηκαν επισήμως την περασμένη χρονιά στα ασφαλιστικά ταμεία κοστολογήθηκαν με 10 δισ. ευρώ (μόνον στο ΙΚΑ διαπιστώθηκαν εφάπαξ απάτες 213.000 ευρώ) και η ετήσια εθνική ζημιά που προέρχεται από τη νικοτίνη και την παιδική παχυσαρκία ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ κατά έτος!

Η έρευνα του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος (Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση) και αποτελεί, όπως ειπώθηκε, μια εσωτερική διαπραγμάτευση του πολιτικού συστήματος με την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται αυτή η απώλεια, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε για την επάρκεια του πολιτικού προσωπικού. Στην ομιλία του ο πρώην υφυπουργός και πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος Θανάσης Σκορδάς είπε ότι «θεωρούμε την Παιδεία κεντρικό διακύβευμα για την ανασυγκρότηση της χώρας, διότι η λύση στο πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων ή στη ρύθμιση του χρέους, αλλά στο να τρέξουμε αναπτυξιακά, να βρούμε την ταυτότητά μας…».

Η έρευνα πάντως έχει τη σημασία της, αφού για πρώτη φορά μετρήθηκαν και διαπιστωμένες τάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς των Ελλήνων και μάλιστα κοστολογήθηκαν. Για παράδειγμα, η ετήσια ζημιά που προκαλείται από τους τροχαίους θανάτους κατ’ έτος στην Ελλάδα κοστολογήθηκε σε 0,5 δισ. ευρώ. Εχουν υπολογιστεί κατά μέσο όρο 100 θάνατοι από τροχαία στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50. Επιπλέον, η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία…Οι δότες σωματικών οργάνων (ανά εκατ. και ανά έτος) ανέρχονται στην Ελλάδα μόνον σε 3, ενώ στη Νότια Ευρώπη σε 33, με συνέπεια να παρατηρούνται υπερδαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης. Στην ερώτηση «πόση σημασία δίνετε στην εκπαίδευση των παιδιών σας να σέβονται τον άλλον» (μια έρευνα που διεξήχθη σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2016) η Ελλάδα καταλαμβάνει την 69η θέση (World Values Survey). Οσον αφορά την περί διαφθοράς αντίληψη είμαστε πιο πάνω από την Γκάνα, τη Ρουμανία και το Ομάν). Αντιλαϊκή στρέβλωση υπηρεσιών και αγοράς στοιχίζει περί τα 10 δισ. ευρώ. Αντιλαϊκή κλοπή εισπραχθέντος και μη αποδοθέντος ΦΠΑ στοιχίζει 1 δισ. ευρώ ανά έτος. Η κλοπή εργασιακού χρόνου αμειβόμενης εργασίας από βραδεία προσέλευση (ή χαβαλέ) στοιχίζει 1 δισ. ευρώ και, τέλος, οι αφορολόγητες επαγγελματικές δραστηριότητες στοιχίζουν 10 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *