Οι άνεργοι, οι νέοι και τα κόμματα

Οι άνεργοι, οι νέοι και τα κόμματα

Ζώης Τσώλης

Πόσο θλιβερά μονότονη μπορεί να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας κάθε μέρα εκλογές… Πόση κουτοπονηριά μπορεί να κρύβει η «στρατηγική» της να ζητά ή να περιμένει από τους βουλευτές της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων – όχι όμως και από τους βουλευτές της – να ψηφίσουν τα μνημονιακά μέτρα.

Η απάντηση είναι απλή, απλούστατη, είναι το ίδιο μονότονη όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρώην ΠαΣοΚ όσο βρισκόταν ή όταν βρέθηκαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα αποδεικνύει καθημερινά, για πολλοστή φορά, ότι ο πρώτος στόχος είναι η εξουσία με όποιο κόστος κι αν αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την ίδια τη χώρα.

Διαφορετικά, ύστερα από μία επταετία μνημονίων, θα είχε βρεθεί κοινός τόπος και τις μνημονιακές υποχρεώσεις να τηρήσουμε, αφού ούτως ή άλλως ζούμε με τα δάνεια των εταίρων, και η χώρα να αποκτήσει σχέδιο για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη που είναι και η μοναδική ασφαλής οδός για να ξεπεράσουμε τη μεγάλη ύφεση. Το έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες χτύπησε ταυτόχρονα ή και πριν από εμάς η κρίση και βρέθηκαν στη «δαγκάνα» των μνημονίων. Η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία. Με αυτές, δυστυχώς, τις διαπιστώσεις ο νους μας έρχεται στο μεγάλο κοινωνικό στρώμα των ανέργων. Του ενός και πλέον εκατομμυρίου συνανθρώπων, συναδέλφων, των ίδιων των παιδιών μας που αναζητούν και δεν βρίσκουν εργασία, που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Μας συγκλονίζει το γεγονός – κι αυτό έπρεπε να απασχολεί σοβαρά όλα τα κόμματα – ότι 450.000 νέοι επιστήμονες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μετανάστευσαν για να αναζητήσουν εργασία και να χτίσουν το μέλλον τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, ακόμη και στις αραβικές χώρες.

Σε αυτούς τους ανθρώπους και, το κυριότερο, στη νέα γενιά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν – κατ’ ελάχιστο – να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη και σε μέτρα στήριξης των νέων επιστημόνων, όπως το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας με 500 ευρώ τον μήνα και άλλες χρηματοδοτικές ενέσεις των επιχειρήσεων και των ΑΕΙ, ώστε να εργαστούν, να κάνουν έρευνα και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Καλή Ανάσταση…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *