Πρωτοπόροι στον λαϊκισμό

Πρωτοπόροι στον λαϊκισμό

Πάσχος Μανδραβέλης

Για τους λαϊκιστές πολιτικούς έχει γίνει της μόδας η επίθεση στα media. Για όλα τα πολιτικά –και κυρίως τα πνευματικά– ελλείμματά τους, πάντα κάποιο μέσο ενημέρωσης θα φταίει. Οχι μόνο τα «βοθροκάναλα» που λένε οι του ΣΥΡΙΖΑ ή τα «τσοντοκάναλα» που λένε οι Χρυσαυγίτες. Μπορεί να φταίνε περιοδικά ή εφημερίδες. Ετσι, μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, που επιτέθηκε στο CNN και αρνήθηκε να επιτρέψει ερώτηση στον δημοσιογράφο κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως εκλεγμένος πρόεδρος, οι ακροδεξιοί του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απαγόρευσαν σε πολλούς δημοσιογράφους και ενημερωτικά δίκτυα, (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Politico και το Der Spiegel) να καλύψουν τη διάσκεψη του κόμματος στην οποία θα παρευρεθούν η αρχηγός του κόμματος Φράουκε Πέτρι, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής του ολλανδικού Κόμματος Ελευθερίας Γκέερτ Βίλντερς («Καθημερινή» 17.1.2016). Ο αξιωματούχος του AfD Μάρκους Πρέτζελ πέταξε και μια εξυπνάδα του στυλ «η ελευθερία του Τύπου περιλαμβάνει και τη μη εξυπηρέτηση του δικαιώματος στην αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων».

Εδώ, υπερηφάνως πρέπει να πούμε ότι η χώρα μας υπήρξε πρωτοπόρος και σε αυτές τις πρακτικές. Και μάλιστα όχι με ακροδεξιά σφραγίδα, όπως στις ΗΠΑ ή στη Γερμανία, αλλά με πούρα ριζοσπαστική. Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «αναγκάστηκε» (σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στο Mega) να διακόψει τη συμμετοχή των εκπροσώπων του κόμματος στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή» μετά το άρθρο του κ. Γιάννη Πρετεντέρη με τίτλο «Ζωή Κασιδιάρη». Στις 8.4.2013 τα στελέχη του κόμματος σταμάτησαν να πηγαίνουν στο Mega για ένα άρθρο που γράφτηκε στο «Βήμα» και το οποίο μάλιστα αφορούσε την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πώς τα φέρνει η ζωή, ε;

Με τον ΣΚΑΪ δεν είχαν τέτοια μπερδέματα οι ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ. Την ημέρα του δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ότι «εξαιτίας της πρωτοφανούς εκστρατείας εκφοβισμού των πολιτών από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να παραβιάσει την εκλογική νομοθεσία διοργανώνοντας εκπομπές το Σάββατο με εκπροσώπους του “ΝΑΙ”, ο ΣΥΡΙΖΑ αναστέλλει τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του σταθμού…» (5.7.2015). Μιλάμε για το δημοψήφισμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδιζε το «Οχι» για να το κάνει την επόμενη «Ναι». Αλλά και στον δημόσιο χλευασμό των δημοσιογράφων ήρθε δεύτερος ο Τραμπ. Θα θυμάστε ότι πριν από μερικές μέρες η Μέριλ Στριπ δακρυσμένη αναφέρθηκε στη χλευαστική μίμηση που έκανε σε δημόσια συγκέντρωση τον Νοέμβριο του 2015, στη Νότια Καρολίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ, προσποιούμενος τον Σερτζ Κοβαλέσκι, έναν δημοσιογράφο των New York Times που πάσχει από αρθρίτιδα, σε τέτοιο βαθμό που η ασθένειά του περιορίζει την κίνηση των χεριών του. Τότε οι οπαδοί του Τραμπ γέλασαν με την καρδιά τους, όπως ξεκαρδίστηκαν και οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ένα σαρδάμ της κ. Ολγας Τρέμη να παίζει στις μεγάλες οθόνες του Σταδίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι μας αντιγράφουν παγκοσμίως και κάποιος πρέπει να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα γι’ αυτές τις λαϊκίστικες πρακτικές. Οχι κατ’ ανάγκη σε χρήμα, αλλά θα μπορούσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να βοηθήσει στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν, φυσικά, κάποια στιγμή η κυβέρνηση αποφασίσει τι ακριβώς θέλει.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *