Φοροφυγάδες πολλών αστέρων…

Φοροφυγάδες πολλών αστέρων…

Ζώης Τσώλης

Ποιον να πιστέψουμε… Τον ΣΕΒ, που δείχνει τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, όχι μόνο να είναι «μπροστάρηδες» στη φοροδιαφυγή αλλά και στη σώρευση αποταμιεύσεων στο εξωτερικό, ή τον ΣΕΤΕ που ισχυρίζεται ότι κάνουν όλοι λάθος – ο ΣΕΒ, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής – όταν τους κατηγορούν για φοροδιαφυγή;

Αντί της όποιας απάντησης ας παραθέσουμε τι λένε οι επίσημοι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών.

Ο ΣΕΒ επισήμανε πρώτος την αναντιστοιχία μεταξύ των αυξημένων τουριστικών αφίξεων και των μειωμένων εσόδων από τον τουρισμό το 2016. Στην εβδομαδιαία ανάλυσή του επισημαίνει ότι «η σχετική αναντιστοιχία υποδηλώνει τη σημαντική φοροδιαφυγή στην οποία εξωθεί μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων η υπερφορολόγηση. Δημιουργεί μάλιστα πρόσθετα ερωτήματα και ως προς το κατά πόσο τα capital controls οδηγούν πλέον στη σώρευση αποταμιεύσεων στο εξωτερικό, όχι μόνο τις ναυτιλιακές και εξαγωγικές, αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις».

Ειδικά για τους ξενοδόχους, τα στοιχεία της εταιρείας STR ενισχύουν τη θέση του ΣΕΒ. Η εταιρεία διαπιστώνει ότι η ελληνική αγορά έφθασε σε πληρότητα 81,9% κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς παρουσιάζοντας αύξηση 5,8% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ταυτόχρονα η Μέση Τιμή Δωματίου επίσης αυξήθηκε κατά 2,2% στα 144,49 ευρώ.

Και ας έρθουμε λοιπόν στον ΣΕΤΕ, ο οποίος αγνοεί όλα τα στοιχεία και κουνά το δάχτυλο σε όσους σχολιάζουν μια πραγματικότητα. Τι υποστηρίζει λοιπόν ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης μέσα από το επίσημο δελτίο του Συνδέσμου. Απευθυνόμενος στον ΣΕΒ αναφέρει ότι είναι «σοβαρό λάθος να συνδέεται η δειγματοληπτική έρευνα δαπάνης των ταξιδιωτών της ΤτΕ με συνειρμούς σχετικά με τη “φοροαποφυγή” των τουριστικών επιχειρήσεων».

Και «εφιστά την προσοχή» (!) σε όλους όσοι βιάζονται να εξαγάγουν συμπεράσματα, από το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων παρουσίασε ευρήματα μετά από έρευνα στις πλατφόρμες κρατήσεων του Internet, στα οποία περιλαμβάνονται ως «παραδείγματα» κάποιες μεμονωμένες (σ.σ.: πάνω από 2.500) περιπτώσεις φοροδιαφυγής (!).

Κατόπιν τούτων, ο κ. Ανδρεάδης και οι ξενοδόχοι μάλλον έχουν ξεφύγει…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *