Δεν είναι μόνο το χρέος

Δεν είναι μόνο το χρέος

Γιώργος Παπαϊωάννου  

Ο Αλέξης Τσίπας έχει κάνει σημαία τη ρύθμιση του χρέους. Βεβαίως αρχικά ήταν το «κούρεμα», μετά έγινε η «απομείωση» και τώρα είναι η «ρύθμιση». Δεν ξέρουμε αν βιάζεται να προσθέσει γραβάτες στην γκαρνταρόμπα του, αλλά ένα είναι σίγουρο: η ρύθμιση του χρέους δεν επαρκεί για να βγει η χώρα από την κρίση.

Το είπε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική υποεπιτροπή για το χρέος τόνισε ότι η απομείωση του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια αλλά έναν κρίσιμο κρίκο στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. Αντίθετα επισήμανε ότι «πρέπει ταυτοχρόνως να συνεχιστεί η μάχη απέναντι στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας».

Το είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας και αυτός την περασμένη εβδομάδα στην Ελληνοαραβική Σύνοδο. Ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους μας την υλοποίηση της δέσμευσης για το χρέος με την άμεση εξειδίκευση των μέτρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, τόνισε ωστόσο ότι αυτό δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκαμψη. «Τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας με αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση».

Το είπε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης μιλώντας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Οπως ανέφερε, «η συνομολόγηση μιας βιώσιμης συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους με τους πιστωτές της χώρας και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά βελτιώνοντας το οικονομικό κλίμα». Ομως τόνισε ότι «για την επανεκκίνηση της οικονομίας, η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε έναν αριθμό βασικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο μιας δικής της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα απολαμβάνει ευρύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική αποδοχή και θα περιλαμβάνει τόσο κεντρικούς στόχους όσο και τομεακές πολιτικές που θα εντυπωσιάσουν τις αγορές και θα ανοίξουν τον δρόμο για πρόσβαση σε αυτές».

Με τον προχθεσινό ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός μετακίνησε από κρίσιμα υπουργεία συνεργάτες του που αποτελούσαν τροχοπέδη στο να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση και καθυστερούσαν την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων που θα αναζωογονήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την προσέλκυση κεφαλαίων.

Οι κινήσεις ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομως θα πρέπει οι υπουργοί και η κυβέρνησή του να πιστέψουν στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, των  ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των αγορών και της δημιουργίας περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα που είναι οι στόχοι του τρίτου μνημονίου που εφαρμόζουν. Διότι τότε θα υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης. Το κλείσιμο της αξιολόγησης απλά και μόνο για να πάρει ο κ. Τσίπρας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προβλέπονται σε αυτή τη φάση, δεν θα φέρει τίποτε περισσότερο παρά μια ευφορία η οποία θα κρατήσει μία, το πολύ δύο εβδομάδες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *