Οι επενδύσεις μπορεί να περιμένουν

Οι επενδύσεις μπορεί να περιμένουν

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

του Νότη Παπαδόπουλου

Είσαι ένας σοβαρός επιχειρηματίας- Γερμανός, Γάλλος, Ιταλός, Αμερικανός –  με κάποια εκατομμύρια ευρώ στη διάθεσή σου και ψάχνεις να τα επενδύσεις σε μία οικονομία με προοπτικές ελπίζοντας να βγάλεις κέρδη αλλά και να προσφέρεις και έργο- δεν είσαι πειρατής.

Η  Ελλάδα με το καλύτερο κλίμα τον πλανήτη και τις απίθανες ομορφιές σου φαίνεται  ευκαιρία. Έχουν 6 χρόνια μνημόνια -σκέφτεσαι- όλη η δημόσια περιουσία   βρίσκεται στο φθηνότερο δυνατό σημείο. Υπάρχουν πολλοί ντόπιοι επιχειρηματίες που  ίσως  είναι έτοιμοι να πουλήσουν. Υπάρχει η μοναδική δυνατότητα να στήσεις στη χώρα ένα ξενοδοχείο πολυτελείας ή μία επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας. Δίκτυα υπάρχουν, το εργατικό δυναμικό είναι υψηλού επιπέδου, οι μισθοί είναι παραπάνω από ανταγωνιστικοί. Κι αρχίσεις να ασχολείσαι και να μελετάς περισσότερο την Ελλάδα – βάζεις μάλιστα και ένα γραφείο να σου μαζέψει πληροφορίες για την κυβέρνηση, την γραφειοκρατία, τις τράπεζες, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας…

Κι εκεί αρχίζεις να διαβάζεια και να δαγκώνεσαι. Ο Πρωθυπουργός της χώρας – μαρξιστης βορείων προαστίων, όπως σου λένε,  με έμφυτο λαϊκισμό και πλήρη άγνοια των οικονομικών-  προειδοποιούσε όταν ήταν στην αντιπολίτευση τους ξένους επιχειρηματίες που σκέφτονταν να επενδύσουν στη χώρα, να μην το τολμήσουν. Γιατί όταν θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα τους διώξει κλοτσηδόν.

Διαβάζεις επίσης ότι ο ίδιος άνθρωπος πριν πάρει το τιμόνι  εκτόξευε διάφορες απίθανες απειλές ότι θα βαράει το ντέφι και οι αγορές θα χορεύουν, ότι φώναζε “Go home Madam Merkel”, ότι η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την πολιτική της Ευρώπης κι άλλα τέτοια γραφικά.

Διαβάζεις, ωστόσο, ότι παρά τους λαϊκισμούς και τις ψευτομαγκιές η κυβέρνηση της Αριστεράς μετά από τους πρώτους επτά μήνες διαπραγμάτευσης «κουκουρούκου» και ένα δημοψήφισμα  για τα μάτια του κόσμου που από ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ , με καταστροφικά όμως capital control, τελικά άλλαξε ρότα κι άρχισε να βάζει μυαλό. Και με μια μοναδικής επιδεξιότητας κωλοτούμπα δέχτηκε όλα όσα οι προηγούμενοι απέρριπταν -χωρίς να υπάρξει μάλιστα καμία σημαντική αντίδραση από τον κόσμο.

Τι τρίτο μνημόνιο με περίπου 12 δισ ευρώ νέα μέτρα υπέγραψε, τι σε υπερταμείο με ξένο μάνατζμεντ στο οποίο εντάσσεται ολόκληρη η δημόσια περιουσία  συναίνεσε, τι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών φιλέτων και σημαντικών υποδομών αποδέχτηκε  . Αλλά εκεί που αρχίζεις να πιστεύεις ότι αυτός ο Τσίπρας, φαίνεται επιτέλους να αντιλαμβάνεται τι απαιτεί μία φιλελεύθερη οικονομία σου έρχεται η …κεραμίδα.

Διαβάζεις ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στέλνει την οικονομική αστυνομία στη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη   – του σημαντικότερου δηλαδή  παράγοντα στα οικονομικά θέματα σε μία χώρα του Ευρώ-  για να τον εκβιάσει να δεχθεί δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε ανώτατες θέσεις μιας μικρής τράπεζας.

Και σου μεταφράζουν τον αρθρογράφο της “Αυγής” που διατηρεί -όπως σου λένε – προσωπική σχέση με τον Πρωθυπουργό να γράφει μεταξύ άλλων  για τον κεντρικό τραπεζίτη. ”  Έτσι, όσο προσεκτική κι αν εμφανίζεται η κυβέρνηση απέναντί του, όσο «ουδέτερος» κι αν μας προέκυψε μετά την τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, η πικρή αλήθεια είναι ότι ο Στουρνάρας αποτελεί έναν διαρκή, άκρως αντιδημοκρατικό, και από κέντρα εκτός εθνικού ελέγχου ελεγχόμενο, εκβιασμό της δημοκρατικής εξουσίας. Μια βόμβα που έβαλαν κάτω από την οικονομία ο Σαμαράς και οι δανειστές. …”

Και διαβάζεις την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να περιγράφει  την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ως νομοτελειακή εξέλιξη ενώ γνωρίζει ότι η χώρα έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, εκατοντάδες χιλιάδες ξενιτεμένους επιστήμονες, δεκάδες χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις και άδεια ταμεία για δημόσιες επενδύσεις. Και διαβάζεις ότι στο επίκεντρο της αριστερής διακυβέρνησης  δεν είναι τόσο η αύξηση της παραγωγικής πίτας αλλά η δίκαιη ανάπτυξη και η αναδιανομή υπέρ των μη προνομιούχων του παραγόμενου πλούτου.

Και διαβάζεις μετά ότι από τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ και βάλε που έφυγαν από τη χώρα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έως και το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, μόλις 5 έχουν γυρίσει πίσω. Και συμπεραίνεις ότι οι ελληνικές τράπεζες με πάνω από 100 δισ κόκκινα δάνεια δεν θα μπορούν να σου δανείσουν χρήματα για να προχωρήσεις την επένδυσή σου.

Και διαβάζεις ότι κανένας από τους υπουργούς που έχουν σχέση με το Ελληνικό δεν ήθελαν να μιλήσουν στη Βουλή για την κύρωση της σύμβασης  αξιοποίησης του αεροδρομίου  – τη μεγαλύτερη ίσως ιδιωτική επένδυση στα Βαλκάνια. Κι ο υπουργός Πολιτισμού (!!!) που αναγκάστηκε να υποστηρίξει την σύμβαση  είπε με φανερή απογοήτευση ότι  η επένδυση αυτή ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ “μία ήττα ,ένας υποχρεωτικός συμβιβασμός στο δημοκρατικό δρόμο του σοσιαλισμού».

Και αντιλαμβάνεσαι ότι αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα είναι ακόμη βαθιά νυχτωμένοι. Και άγρια κολλημένοι με τις ιδεοληψίες τους . Πως μπορείς  να τους έχεις εμπιστοσύνη. Η επένδυση σου μπορεί να περιμένει…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *