Υπάρχει «μακαρθισμός» κατά του ΣΥΡΙΖΑ;

Υπάρχει «μακαρθισμός» κατά του ΣΥΡΙΖΑ;

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

του Νίκου Βατόπουλου

Οσο περισσότερο ασφυκτικό γίνεται το περιβάλλον για την κυβέρνηση, τόσο οργανώνεται η αντεπίθεση. Και όσο απουσιάζουν τα επιχειρήματα –γιατί τι επιχείρημα να προβάλει κανείς για να υπερασπιστεί τα ανεκδιήγητα της κυβέρνησης– αρχίζει η ηθικολογία. Στην ηθικολογία, η Αριστερά έχει τα πρωτεία. Ο πυρήνας της είναι βαθιά συντηρητικός, σχεδόν ποιμενικός κάτω από την επίφαση μiας επιδερμικής νεωτερικότητας. Βέβαια, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ίχνος επαφής με οτιδήποτε νεωτερικό ή καινοτόμο, υπάρχουν μόνο πρωτόγονες αντιδράσεις, μπρουτάλ, ακατέργαστες.

Γι’ αυτό και το νέο ποίημα των πληττόμενων Συριζαίων είναι ο «μακαρθισμός». Καλά διαβάσατε. Αυτό το κείμενο, π.χ., που είναι απλώς η προσωπική εκτίμηση του υπογράφοντος σε μια εφημερίδα που παρέχει ελευθερία απόψεων, θα ενταχθεί στη λίστα όσων γράφονται με σκοπό «να πλήξουν». Να πλήξουν τι; θα αναρωτηθεί κανείς. Μα, την κυβέρνηση, η οποία, ως γνωστόν, τους μόνους φίλους που έχει συγκρατήσει είναι όσοι έχουν συμφέρον από την επιβίωσή της. Υπάρχουν και οι αμετανόητοι, αλλά αυτοί αυτοπεριχαρακώνονται από την ίδια τους τη γραφικότητα.

Ο νέος «μακαρθισμός», κατά τους φιλοκυβερνητικούς και τους εντεταλμένους, να επιτίθενται με σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα ή σε ανηρτημένα στο Διαδίκτυο άρθρα, είναι η σπασμωδική αντίδραση των «νεοφιλελευθέρων» ή των «κεντροαριστερών» κατά του συριζαϊκού «πολιτισμού». Υπάρχει «σχέδιο», λένε. Αντικομμουνισμός. Αντίδραση. Για να είμαστε σαφέστεροι, στον χώρο της τέχνης, οι αντιδράσεις για τη θεματολογία με Σάββα Ξηρό στο Εθνικό, για την αερολογία της documenta, για το έργο Πιτσιρίκου στο Θέατρο Τέχνης, είναι απλώς εξέγερση κατά της ελευθερίας. Είναι ο νέος «μακαρθισμός». Η εφεύρεση αυτής της νέας αερολογίας όχι μόνο προχωράει τον διχασμό, το μόνο έργο της κυβέρνησης που αποδίδει καρπούς, αλλά αποκαλύπτει μια τεράστια αδυναμία να δει κανείς τον εαυτό του έξω από την εικόνα που κατασκεύασε. Η αστυνόμευση της σκέψης που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσική προέκταση της ίδιας του της ύπαρξης, απλώς είναι το λιγότερο γελοίο όταν έχει διαλυθεί η χώρα και έχει νοθευθεί η δημοκρατία, να βγαίνουν περιπολία οι «ινστρούχτορες» της συριζαϊκής ορθότητας. Είναι γελοίο, αλλά κυρίως θλιβερό.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Παραπλανημένοι χριστιανοί

Πάσχος Μανδραβέλης Για πολλές δεκαετίες η Αριστερά ήταν