Μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση έκανε 27.700 προσλήψεις, αλλά εμφανίζει μόνο 8.473

Μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση έκανε 27.700 προσλήψεις, αλλά εμφανίζει μόνο 8.473

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

συνέντευξη του Π. Καρκατσούλη

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Παναγιώτης Καρκατσούλης, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, για τους μετακλητούς, για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που έγιναν τον τελευταίο χρόνο και για τις άγνωστες ειδικότητες στο Δημόσιο.

Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που έγιναν τον τελευταίο χρόνο

«Πολλές, έχουν γίνει πολλές δυστυχώς, έχουν γίνει πάρα πολλές. Και είναι ένα θέμα αυτό, γιατί όταν ερωτάται η κυβέρνηση, η οποία ερωτάται συστηματικά, όχι μόνο από μας, ερωτάται από όλα τα κόμματα, τι προσλήψεις κάνει, μονίμως, είτε δεν υπάρχει απάντηση, είτε υπάρχει απάντηση, ότι πήρα τρεις εκεί και δυο εκεί και τα λοιπά. Κοιτάξτε, τώρα τις έγινε. Τα στοιχεία που σας λεω, είναι της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ, λοιπόν, που παρακολουθεί την ανεργία και την απασχόληση, έβγαλε το εξής, ότι έχουμε μία μείωση της ανεργίας, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει ότι αυξήθηκε η απασχόληση. Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι η ίδια η ΕΛ.ΣΤΑΤ, λεει το εξής. 1 ποσοστιαία μονάδα, 0,76 για την ακρίβεια, οφείλεται σε προσλήψεις στο Δημόσιο, άρχισα λοιπόν να ψάχνω πόσο είναι αυτό το πράγμα. Και βρήκαμε το εξής λοιπόν. Από τον Ιούνιο, γιατί, τα στοιχεία είναι συγκρινόμενα με τον προηγούμενο χρόνο. Μέσα σε ένα χρόνο λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση, έκανε 27.700 προσλήψεις, εκ των οποίων, προσέξτε τώρα, από τις 27.700, επίσημα, εμφανίζει το υπουργείο Εσωτερικών, μόνο 8.473. Οπότε στην αναζήτηση, που είναι τα υπόλοιπα 19.667 άτομα, που περισσεύουν, αυτό λοιπόν δεν μας έδινε καμία απάντηση. Οπότε αρχίσαμε και ρωτάγαμε. Η μόνη περίπτωση να υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να βρίσκονται στα λεγόμενα, στα περίφημα, εκεί βρίσκεται το όργιο το μεγάλο, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που δεν ξέρει κανείς τι είναι. Από φιλανθρωπικά σωματεία, από μια ομοσπονδία για τις Πολεμικές Τέχνες, μέχρι ένα ίδρυμα, ας πούμε για τους κωφούς ανθρώπους ή μία ΔΕΚΟ ή ότι μπορείτε να φανταστείτε είναι εκεί μέσα. Εκεί λοιπόν επειδή ρωτήσαμε 12 φορές, 12 ερωτήσεις απανωτές, σε όλους τους υπουργούς να μας πούνε, πόσος κόσμος είναι εκεί μέσα, η απάντηση είναι, δεν ξέρουμε ακόμη τους μετράμε. Αφού λοιπόν τους μετράνε ακόμη και δεν μας δίνουνε ένα νούμερο. Όχι, (δεν ξέρουν) αυτή είναι η επίσημη απάντησή τους.

Όχι προσέξτε τώρα τι γίνεται. Το ότι τους πληρώνει, είναι βέβαιον ότι πληρώνει 46.936, αυτούς τους πληρώνει. 46.936. Αυτοί πληρώνονται, αυτούς μπορείτε να τους δείτε αν μπείτε στην Ενιαία Αρχή πληρωμών, όπου θα δείτε ότι υπάρχουν αυτά τα ΑΦΜ, που λεει δίπλα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και πληρώνονται. Προσέξτε τώρα τι γίνεται. Αυτοί οι 27.700 άνθρωποι, εάν δεχθείτε ότι έχουν μέσο μισθό 15.000 μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, μέσα σε ένα χρόνο, αυτοί οι άνθρωποι κοστίζουν αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό Δημόσιο, που έκανε αυτά όλα που λετε, που ο κόσμος υποφέρει, 415,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το μισό ΕΚΑΣ. 415,5 ακριβώς! Και τα έχω υποκοστολογήσει. Και τα διπλάσια από τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό είναι το κόστος τους για ένα χρόνο. Που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί επειδή έχουν προσληφθεί στο κεντρικό Δημόσιο, αφήστε εκείνους που είναι στα Νομικά Πρόσωπα που είναι άλλη ιστορία, αυτοί οι άνθρωποι είναι βέβαιον ότι θα είναι εκεί και του χρόνου και του παραχρόνου, είναι με σύμβαση 35ετίας, οι άνθρωποι αυτοί. Αυτή τη στιγμή επιλέγει η κυβέρνηση και λεει θα πάρω αυτό τον κόσμο. Και προσέξτε τώρα στην ερώτηση, γιατί τους πήρατε αυτούς του ανθρώπους και δεν υπάρχει κόσμος στο Δημόσιο; Η απάντηση είναι: Μα, δεν ξέρετε ότι έχουμε κενά, παραδείγματος χάριν στα νοσοκομεία; Σας πληροφορώ λοιπόν ότι από τους 27.700, μόνο 768, είναι στον τομέα υγείας, όχι γιατροί, νοσηλευτές. Ακριβώς έτσι είναι. Διότι αν αυτή τη στιγμή ερχόταν και έλεγε παίρνω 10.000 γιατρούς, ουδείς θα έθετε θέμα και θα έλεγε ότι βεβαίως ένας άνθρωπος, που μπορεί να είναι διοικητικός για παράδειγμα, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά ενός γιατρού. Αλλά είναι τραγικό να βλέπετε ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, είναι διοικητικοί, δηλαδή δεν έχουν κάποια ειδικότητα γι’αυτό και θα δείτε ότι πάρα πολλοί από αυτούς, είναι στους ΟΤΑ, είναι διοικητικό προσωπικό υποστήριξης σε διάφορα υπουργεία, είναι προφανές, ότι αυτό το πράγμα πηγαίνει μαζί με όλο το άλλο το κομμάτι, που σας είπα. Αυτοί οι 47.000 άνθρωποι που είναι στα Νομικά Πρόσωπα, δεν ξέρει κανένας τι κάνουν. Θα σας πω ένα μόνο, που είναι χαρακτηριστικό και θέλω να το προσέξετε. Όταν αναλύεται αυτό το προσωπικό, στην απογραφή σας λεω, 46.936, εμφανίζονται 1.674 άνθρωποι, όπου κοιτάω να δω τι κάνουν και αναφέρει δίπλα η απογραφή, «λοιπές περιπτώσεις αδιαβάθμιτοι». Ουδείς γνωρίζει τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι».

Για τους μετακλητούς

(Γέλια)

«Συμφέρει μάλλον να μπείτε, στους μετακλητούς, οι οποίοι μόνο για τους υπουργούς, αυτή τη στιγμή έχει κατά μέσον όρο, 26 συμβούλους κάθε υπουργός. Θέλετε να σας πω μόνο για τα πολιτικά γραφεία; Μόνο για το Μαξίμου, θα σας πω. 1.534.000, κοστίζουν μόνο τα πολιτικά γραφεία του Μαξίμου. Δικοί τους, δηλαδή. 342.000 πληρώνετε εσείς και εγώ και ο Έλληνας φορολογούμενος, για το πολιτικό γραφείο του κ. Φλαμπουράρη. 374.000 πληρώνετε για το πολιτικό γραφείο του κ. Δραγασάκη. 315.000 πληρώνετε για τους συμβούλους της κ. Γεροβασίλη. Ερώτηση: Καλά τα 7.500.000 γιατί οι γραμματείες που στηρίζουν τον κ. Πρωθυπουργό, οι 4 γραμματείες, που τον στηρίζουν, κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο 7.320.000. Όλα αυτά που σας λεω, μέχρι κεραίας, είναι ελεγμένα. Εννοείται ότι αυτό είναι χωρίς το γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Γι’αυτό θα κάνει και άλλο για να έχει περισσότερους. Δεν έχουν πάρει έστω έναν απόφοιτο από τη σχολή Δημόσιας Διοίκησης».

Για τις άγνωστες ειδικότητες στο Δημόσιο

«Έτσι όπως είναι σήμερα το σύστημα προσλήψεων, αν εγώ ρωτήσω την κυβέρνηση και θέλω να γίνω ολίγον προβοκάτορας και αφήσω το σοβαρό μου. «Μπορείτε να μου πείτε, αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν ειδικότητες στο Δημόσιο, όπως αυτές που θα σας πω, που βάζω στοίχημα δεν ξέρετε καμία. Ξέρετε τι δουλειά κάνει ένας παγιδοθέτης; Ελέγχει το δάκο στις ελιές. Τι δουλειά κάνει ένας στασιάρχης; Αυτός είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των στάσεων στα σταθερά μέσα μεταφοράς. Ένας σημειωτής, ξέρετε τι κάνει; Αυτές είναι ειδικότητες, που ισχύουν τώρα. Δηλαδή μπορεί η κυβέρνηση να έρθει και να μου πει, πήρα 27.000 ανθρώπους, οι οποίοι είναι σπερματεγχύτες, έχουμε ειδικότητα τέτοια, σπερματέγχυσης. Ωραία εντάξει, αυτός κάνει κάτι. Προσέξτε, παίρνετε έναν υπάλληλο 35ετίας, για να κάνει μια δουλειά, η οποία είναι δύο φορές το χρόνο, δυο φορές το χρόνο κάνουν αυτά αναπαραγωγή, τεχνητή αναπαραγωγή. Δηλαδή δουλεύει ο άνθρωπος αυτός δύο, άντε τρεις βδομάδες το χρόνο και εσείς τον πληρώνετε για 35 χρόνια, 12 μήνες; Αυτό ρωτάω.  Όποτε θέλετε(τα ξαναλέμε). Αύριο θα σας πω για τον κατασκευαστή ιχναρίων. Κατασκευαστής ιχναρίων, ψάξτε το».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *