Βασικός συμμέτοχος

Βασικός συμμέτοχος

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

του Κωνσταντίνου Ζούλα

Αντί προλόγου, δύο ερωταπαντήσεις:

– Υπήρξατε στο παρελθόν υπουργός του Κ. Καραμανλή και θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη δέσμευσή του να πατάξει τη διαπλοκή, που απεδείχθη ανεξέλεγκτη.

– Ξεχάσατε ότι η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν για τον βασικό μέτοχο; Πού σκόνταψε; Στο γεγονός ότι χωρίς νομικά επιχειρήματα η Κομισιόν, και συγκεκριμένα ένας επίτροπος, ο κ. Τσαρλς Μακρίβι, για τους δικούς του λόγους, αρνήθηκε. Εγινε η προσφυγή μας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Δικαστήριο τούτο μας δικαίωσε. Αλλά μας δικαίωσε κάπως αργά, καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν στον τελευταίο χρόνο της. Ο κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά ο νόμος αυτός κρίθηκε συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν σήμερα, για όσους οφείλουν να αγωνιστούν κατά της διαπλοκής, να τον ξαναφέρουν αυτόν τον νόμο προς ψήφιση.

– Τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα δηλαδή;

– Οχι, και μάλιστα με τη βούλα της Ε.Ε.

Ο διάλογος είναι ένα απόσπασμα συνέντευξης του κ. Πρ. Παυλόπουλου στη συνάδελφο Βασιλική Σιούτη το 2014, λίγο πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι λέει με απλά λόγια στο εν λόγω απόσπασμα; Οτι η μάχη που έδωσε, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να μην μπορεί κάποιος καναλάρχης να είναι και εργολήπτης δημοσίων έργων, δικαιώθηκε. Γι’ αυτό άλλωστε και το 2014 καλούσε τον κ. Σαμαρά να ενεργοποιήσει τον νόμο, για να πολεμήσει τη διαπλοκή.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όμως, υπενθυμίζω τη συνέντευξη. Αλήθεια, τι γνώμη έχει σήμερα ο κ. Παυλόπουλος για την κατάργηση ακόμη και των τελευταίων άρθρων του νόμου του από τον ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρεί σύννομο να πάρει τηλεοπτική άδεια π.χ. ο κ. Καλογρίτσας, όταν η βασική του δραστηριότητα είναι η ανάληψη δημοσίων έργων; Εντοπίζει εν προκειμένω μια κάποια υποψία διαπλοκής ή όχι; Διάβασε χθες ότι ο κ. Καλογρίτσας έλαβε την άδεια με εγγύηση κάτι βοσκοτόπια; Και για να διευρύνω τα ερωτήματα: Θεωρεί ο ΠτΔ συνταγματικά σύννομη την επιλογή του κ. Παππά να δώσει εκείνος τις άδειες και όχι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; Δεν τον έχει ενημερώσει ο κ. Σωτ. Ρίζος –τον οποίο ο κ. Παυλόπουλος έχει επιλέξει ως σύμβουλό του– ότι και το 2015 και το 2014 (όταν εκείνος ήταν πρόεδρος του ΣτΕ) η Ολομέλεια έλαβε δύο ταυτόσημες αποφάσεις οι οποίες κρίνουν ότι «η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών ανατίθεται στο ΕΣΡ» και όχι στην κυβέρνηση;

Εχω κι άλλες απορίες: Τι γνώμη έχει ο ΠτΔ για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προεξόφλησε ότι το ΣτΕ θα λάβει τούτη τη φορά διαφορετική απόφαση; Συμφωνεί ή όχι ότι η δήλωση αυτή ήταν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Αλλά και τι σκέφτεται για τα τελευταία γεγονότα, όπως π.χ. την αιφνίδια καθαίρεση του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών ή την εισβολή οικονομικών εισαγγελέων στο γραφείο της συζύγου του κ. Γ. Στουρνάρα λίγο αφότου είχε κρίνει ακατάλληλα δύο στελέχη που του είχε υποδείξει η κυβέρνηση;

Ειλικρινά δεν θα είχα λόγο να απευθύνω αυτά τα ερωτήματα στον κ. Παυλόπουλο, αν είχε ακολουθήσει την προεδρική πεπατημένη. Αν δηλαδή απέφευγε, όπως οι προκάτοχοί του, οποιανδήποτε πολιτική παρέμβαση. Αλλά ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει επιλέξει έναν τέτοιο ρόλο για τον εαυτό του. Συχνότατα εκφράζει αμιγώς πολιτικές θέσεις, παίρνοντας θέση στην κομματική αντιπαράθεση. Οπως π.χ. έκανε ξανά προχθές επικρίνοντας ως αιτία όλων των δεινών τον νεοφιλελευθερισμό και υιοθετώντας έτσι το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσων λαϊκιστών πιστεύουν ότι για την κρίση στη χώρα φταίνε γενικώς οι κακοί ξένοι.

Θα το πω και διαφορετικά, όπως μάλλον το σκέφτονται οι ψηφοφόροι σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε προχθές την αγωνία του «για τη Δημοκρατία που απειλείται» επικαλούμενος το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Ας μου επιτρέψει μια διαφορετική οπτική. Από άλλα πολύ σοβαρότερα φαινόμενα, όπως αυτά που περιγράφηκαν, απειλείται πλέον η Δημοκρατία μας. Γεγονότα απίστευτα, τα οποία έντρομοι πια παρακολουθούμε καθημερινά όσοι έχουμε σώας τα φρένας. Γι’ αυτά θα περίμενε κανείς να πάρει θέση ο κ. Παυλόπουλος, πόσο μάλλον που δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως διακοσμητικό. Κατά τα λοιπά, και επειδή ο ΠτΔ θεωρεί τον νεοφιλελευθερισμό αιτία όλων των δεινών, ας διαβάσει μια διεθνή έκθεση που δημοσίευσε προχθές η «Κ». Στην κατηγορία «μέγεθος του κράτους» κατατάσσει τη «νεοφιλελεύθερη Ελλάδα» στην 142η θέση σε 159 χώρες (κάτω κι από το Τατζικιστάν), λαμβάνοντας προφανώς υπ’ όψιν ότι κάποιος κάποτε μονιμοποίησε 250.000 συμβασιούχους.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *