Συμβολικές σπατάλες

Συμβολικές σπατάλες

του Νότη Παπαδόπουλου

Είναι προκλητικό. Σε μία εποχή πρωτοφανούς λιτότητας που έχει οδηγήσει στην περικοπή συντάξεων και ΕΚΑΣ απο τους φτωχότερους των πολιτών για να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι που έχουν θέσει οι δανειστές, η κυβέρνηση αυξάνει τις δαπάνες πολυτελείας των συνοδών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας!

Η τροπολογία που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ,προβλέπει πρώτον, να εξαιρούνται από τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των εξήντα (60) επιτρεπόμενων, κατ’ έτος, ημερών μετακίνησης εκτός έδρας οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό”, και δεύτερον ορίζεται ότι  “τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου”.

Και καλά, το να τροποποιηθεί το όριο των 60 ημερών έχει μια λογική, εάν υπάρχει ανάγκη λόγω αλλεπάλληλων ταξιδιών του Πρωθυπουργού ή υπουργών της κυβέρνησης. Αλλά το να είναι υποχρεωτικό όλα τα μέλη της συνοδείας να μένουν σε ξενοδοχεία πολυτελείας, είναι άνω ποταμών. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν πρόκειται για πολυμελείς αποστολές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται διάφοροι παρατρεχάμενοι – συνήθως καθόλου αναγκαίοι.

Θα πείτε με την εξοικονόμηση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ θα σωθεί η οικονομία; Προφανώς όχι. Αλλά οι συμβολισμοί είναι το παν στις Δημοκρατίες. Όταν ο Πρωθυπουργός υποχρεώνει τους φτωχότερους των Ελλήνων σε θυσίες οφείλει να δείχνει ότι σέβεται το δημόσιο χρήμα δίνοντας ο ίδιος και οι υπουργοί του το παράδειγμα στην μείωση της κρατικής σπατάλης.

Η διαμονή κάποιων μελών μιας επίσημης κυβερνητικής αντιπροσωπείας σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων δεν μειώνει το κύρος τους. Αντίθετα ενισχύει το κύρος του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου. Που έχει τραυματιστεί -έτσι κι αλλιώς- όταν σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι ο γνωστός -η καριέρα είναι χολέρα- Καρανίκας, ο οποίος αμείβεται με σχεδόν 2000 ευρώ το μήνα όταν χιλιάδες κάτοχοι διδακτορικών τίτλων παραμένουν άνεργοι ! Ή όταν οι περισσότεροι  υπουργοί  της κυβέρνησης έχουν διορίσει στο γραφείο τους ή το υπουργείο τους συγγενείς και φίλους οι οποίοι πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά.

Και η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε να είναι διπλά ευαίσθητη και προσεκτική με αυτά τα θέματα. Ιδιαίτερα όταν με τις αυταπάτες που κουβαλούσε – θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές- και την παλαβή διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 ζημίωσε τη χώρα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, σπρώχνοντας την οικονομία στην ύφεση ,επιβάλλοντας capital control στις τράπεζες και υπογράφοντας τρίτο μνημόνιο με παράταση της λιτότητας έως το 2018! Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Υ.Σ.1. Μια διδακτική ιστορία για όλους τους Αριστερούς του Κολωνακίου που μας κυβερνούν: στο πρώτο ταξίδι που έκανε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο νεοεκλεγείς Κωστής Στεφανόπουλος, στα τέλη του 1995 στο Λονδίνο, είχε ζητήσει να μείνει σε ένα κανονικό δωμάτιο ξενοδοχείου κι όχι σε προεδρική σουίτα όπως επιβάλλεται από το πρωτόκολλο. Κατά την παραμονή του στην βρετανική πρωτεύουσα, ωστόσο, ζήτησε να συναντηθεί μαζί του ένας ξένος επίσημος- ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αν θυμάμαι καλά. Ο κ. Στεφανόπουλος δεν μπορούσε να τον δεχτεί στο ταπεινό του δωμάτιο και αναγκάστηκε να νοικιάσει για λίγες ώρες μια άλλη αίθουσα του ξενοδοχείου ,ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό της διαμονής του σε ύψους ανάλογο με αυτό που θα πλήρωνε εάν είχε νοικιάσει εξ αρχής σουίτα. Κάτι που παρατήρησαν ορισμένοι δημοσιογράφοι που τον ακολουθούσαν στο ταξίδι. “Δεν πρόκειται να συναντηθώ  με έναν ξένο επίσημο σε κάποιο χώρο που δεν αρμόζει του αξιώματος μου και να πλήξω το κύρος του θεσμού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνω το παν για να γλιτώσω κρατικά χρήματα δίνοντας το παράδειγμα της οικονομίας στο λαό” φέρεται ειπών ο Πρόεδρος. Όλα αυτά σε μια περίοδο οικονομικής άνθησης για τη χώρα ,όχι σε περίοδο αιματηρών μέτρων λιτότητας και τρίτου μνημονίου.

Υ.Σ.2. Ο πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος κ. Λεβέντης που στηρίζει πλέον όλες τις  πρωτοβουλίες Τσίπρα ελπίζοντας σε κάποιο υπουργικό θώκο, δεν είδαμε να διαμαρτύρεται για το νέο ατόπημα σπατάλης της κυβέρνησης. Αυτός που, όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν, βροντοφώναζε ότι οι βουλευτές και οι υπουργοί θα πρέπει με τις θυσίες στα οικονομικά τους, να δώσουν το παράδειγμα στον ελληνικό λαό.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *