Η σιωπή τους προς απάντησή τους…

Η σιωπή τους προς απάντησή τους…

της Δώρας Αντωνίου

Ερώτημα προς τους αναγνώστες: πληροφορηθήκατε τις προηγούμενες ημέρες το επιεικώς απαράδεκτο σχόλιο του κ. Πάνου Καμμένου, μέσω twitter, για την κ. Φώφη Γεννηματά; Αν ναι, τότε συγχαρητήρια. Ανήκετε σε εκείνους που πραγματικά αναζητούν ενημέρωση για όλα, ψάχνοντας σε όλες τις πηγές, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, οι εφημερίδες, οι ιστοσελίδες ενημερωτικές και όχι μόνο. Ανήκετε, εν ολίγοις, σε μια σπάνια μειοψηφία εκλεκτών, που έχουν το προνόμιο πρόσβασης στην πληροφορία. Διότι για την κυβέρνηση και δη για τον μεγαλύτερο εταίρο, που διεκδικεί δάφνες ευαισθησίας σε τέτοια ζητήματα, το θέμα πέρασε απαρατήρητο.

Λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάσει προχθές από τον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο εσωτερικό το ναού της Δημοκρατίας διαδραματιζόταν το θέατρο του παραλόγου. Δύο κορυφαίοι υπουργοί, οι κ. Ν. Παππάς και Π. Σκουρλέτης, επιδίδονταν (με αμφίβολη επιτυχία) σε ασκήσεις ρητορικής, προκειμένου να αποφύγουν να απαντήσουν σε ερώτημα του κ. Αδ. Γεωργιάδη πώς σχολιάζουν τη δημόσια τοποθέτηση Καμμένου. Ο πρώτος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά αντιμετωπίζοντας την ερώτηση ως μη γενόμενη και, ακολούθως, αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας. Και ο δεύτερος συνέστησε στον ερωτώντα εάν έχει κάτι με τον κ. Καμμένο να το πει στον ίδιο και επιχειρηματολόγησε υπέρ της ακαταλληλότητας του χώρου για μια τέτοια συζήτηση. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε το όραμά του για τη νέα Ελλάδα και τη νέα Μεταπολίτευση, για την αποδέσμευση από το παρελθόν και την πορεία στο μέλλον. Η στάση των υπουργών του αποτελεί, άραγε, δείγμα τού πώς οραματίζεται αυτό το μέλλον; Αλλά και η στάση του ιδίου του πρωθυπουργού, που δεν τοποθετήθηκε ούτε άμεσα, ούτε μέσω των περιβόητων «κύκλων» για το θέμα. Η προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ. υπουργός, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προσπάθησε να υπεκφύγει, δηλώνοντας παντελή άγνοια για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αφού παρέπεμψε και αυτή στον ίδιο τον κ. Καμμένο, λες και η ίδια δεν μπορεί να έχει άποψη, αναζήτησε καταφύγιο στην τοποθέτηση της κ. Γεννηματά στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την απλή αναλογική, λέγοντας ότι δεν ήταν σωστός ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε προς τον κ. Καμμένο. Με τον τρόπο της, δηλαδή, σαν να έλεγε «αυτή το προκάλεσε, ας πρόσεχε».

Εκπλήσσουν όλα αυτά; Παραδόξως, ναι. Παραδόξως, διότι οι εταίροι της παρούσας συγκυβέρνησης έχουν πολλάκις δείξει ότι και την κάμηλο θα καταπιούν προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Ο κ. Καμμένος μόλις την περασμένη Κυριακή έσπευσε να χαριεντισθεί με τον κ. Γ. Μουζάλα, καλώντας τις κάμερες να αποτυπώσουν τη στενή σχέση τους, λες και δεν ήταν ο ίδιος που είχε απειλήσει ότι θα παραιτηθεί αν δεν απομακρυνθεί ο κ. Μουζάλας από την κυβέρνηση.

Και παρά το ότι έχει καταστεί σταθερά ο αμοραλισμός των κυβερνώντων, εξακολουθεί να αφήνει μια πικρία η αέναη επικαιρότητα του «αρχή άνδρα δείκνυσι».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *