Με μάρτυρα κατηγορίας τον Γκάλμπρεϊθ

Με μάρτυρα κατηγορίας τον Γκάλμπρεϊθ

του Πάνου Λουκάκου

Υπάρχει μία θεωρία σύμφωνα με την οποία γιοι μεγαλοφυών πατεράδων ρέπουν προς την ηλιθιότητα. Ίσως λοιπόν η θεωρία αυτή εξηγεί τα όσα απερίγραπτα αποκαλύπτει τώρα ανερυθρίαστα ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, γιος του Τζόν Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, ενός από τους κορυφαίους παγκοσμίως οικονομολόγους, για τα γεγονότα του 2015. Διότι μόνον ηλίθιος θα έσπευδε αυτοβούλως να παραδεχθεί ότι στην ομάδα υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, της οποίας αυτός υπήρξε ο συντονιστής, σχεδίαζαν κάποιοι κάποιο Plan B, που μεταξύ άλλων προέβλεπε:

Κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, εθνικοποίηση και ανακεφαλαιοποίηση των άλλων τραπεζών σε νέες δραχμές, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων στις δραχμές αυτές, κλείσιμο των τραπεζών γιά απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος, πληρωμές μισθών και συντάξεων με άμεση εκτύπωση υποσχετικών εγγράφων, έλεγχους σε προμήθειες και καύσιμα, επιστράτευση των υπαλλήλων που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς αλλά και των αστυνομικών, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ορισμό ως υπευθύνων γιά τη δημόσια τάξη των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών. (Αλήθεια τυχαία ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει στις 5 Ιουλίου 2015 ενώπιον μάλιστα του μη αντιδρώντος πρωθυπουργού, ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό»;)

Αυτή λοιπόν ήταν η εναλλακτική λύση, το Plan B του κ. Βαρουφάκη, αν αποτύγχαναν (που έτσι και αλλιώς θα αποτύγχαναν) οι ανεκδιήγητες διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές.

Ας δούμε στη πράξη μερικά μόνον από όσα θα εσήμαιναν όλα αυτά:

Έξωση της χώρας από το διεθνές τραπεζικό και οικονομικό σύστημα. Δελτίο στα τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα (αν και όσο υπήρχαν). Πλήθη στους δρόμους να σπάνε κλειστές τράπεζες και σούπερμαρκετ. Απαγόρευση κυκλοφορίας γιά αποτροπή επεισοδίων. Αδυναμία κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών του πληθυσμού καθώς τα «υποσχετικά έγγραφα» θα ήταν άνευ αξίας. Άμεση και δραματική υποτίμηση του νέου νομίσματος και απώλεια καταθέσεων και περιουσιών.

Επέμβαση του στρατού και των επιστρατευμένων αστυνομικών στους δρόμους για να ελεγχθεί στοιχειωδώς η κατάσταση. Χάος σαν αυτό που έχουν γνωρίσει Λατινοαμερικανικές χώρες όπως η Αργεντινή ή η Βενεζουέλα.

Και οι εναλλακτικές λύσεις θα ήταν δύο: Είτε απόδραση των υπευθύνων σε λατινοαμερικάνικες χώρες για να μην καταδικαστούν με συνοπτικές διαδικασίες για εσχάτη προδοσία είτε κήρυξη από τους ίδιους στρατιωτικού νόμου, δηλαδή πραξικόπημα και επιβολή δικτατορίας.

Αυτό ήταν το περίφημο Plan B του κ. Βαρουφάκη και αυτές θα ήταν οι συνέπειές του. Και από εδώ αρχίζουν τα πελώρια ερωτήματα:

Ποιος επέλεξε τον κ. Βαρουφάκη στην σημαντικότερη θέση της κυβέρνησης και ποιος ανέχθηκε για έξι μήνες τις διαπραγματευτικές ηλιθιότητές του;

Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι μέσα από τις διαδικασίες αυτές το ελληνικό δημόσιο, οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες απώλεσαν δεκάδες δισεκατομυρίων – υπολογίζονται μεταξύ 70 και 100 δις;

Ποιος ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, που έως σήμερα διαλύουν την οικονομία;

Ποιος ευθύνεται γιά το ανεκδιήγητο δημοψήφισμα που μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ και γελοιοποίησε διεθνώς τη χώρα;

Ποιος ευθύνεται γιά τις νέες βαρύτατες φορολογίες εις βάρος των ασθενεστέρων, τους νέους ανέργους και τα νέα λουκέτα μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 2015 και το 2016, όταν στα τέλη του 2014 διαφαινόταν μία αρχή ανάκαμψης και εξόδου από τη κρίση;

Ποιος ευθύνεται γιά το γεγονός ότι η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος της καταστροφής της οικονομίας και κυρίως της Δημοκρατίας;

Είναι αυτά τα ερωτήματα στα οποία πλέον απαιτείται να δοθεί απάντηση. Και την απάντηση αυτή καθιστούν επιτακτικότερη το δημοσίευμα της κ. Πελώνη την Τρίτη στην Καθημερινή σχετικά με το βιβλίο του ανικάνου γιου μεγαλοφυούς πατρός που εκδίδει ο Πατάκης και που αποκαλύπτει πώς μία ομάδα ανίκανων και ολιγοφρενών τυχοδιωκτών ήταν έτοιμη να παίξει τη χώρα στα ζάρια.

Είναι ανάγκη να διερευνήσει το ταχύτερο δυνατόν μία Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τα όσα δραματικά συνέβησαν το πρώτο επτάμηνο του 2015 και να καταλογίσει τις υπάρχουσες πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες. Και είναι ανάγκη οι δικαστικές αρχές να καταλογίσουν άμεσα τις αναλογούσες ποινικές ευθύνες στους μη καλυπτόμενους από ασυλίες εθελοντές ηλιθίους που μετείχαν στα «επιτελεία» του ανεκδιήγητου Βαρουφάκη. Δεν θα δυσκολευτούν να τους ανακαλύψουν. Εν τη αφελεία και τη βλακεία του, τους καρφώνει δίκην μάρτυρος κατηγορίας ο ίδιος ο συντονιστής τους Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Πηγή: Athens Voice

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    ο κ.Λουκάκος είναι μέρος του προβλήματος. Αντιδήμαρχος πολιτισμού στο δήμο Αθηναίων, έχοντας αφήσει εποχή στο καφενείο του δήμου για το μπουκάλι ουίσκι που παρήγγελνε κάθε πρωί στο γραφείο του, αφού συντελέστηκε επι των ημερών του επιτυχημενα η αλλαγή δημαρχίας και το κουκούλωμα χοντρών οικονομικών σκανδάλων που είχαν να κάνουν με τα μουσικά σύνολα του δήμου, αμείφθηκε με θέση ειδικού συμβούλου (αργομισθία 10.500 το μήνα plus επιτροπές κλπ) στην πολύπαθη ΕΡΤ. Τώρα προσθέτει τη φωνή του στο χορό των "σοβαρών πολιτικων" με αυθαιρετες υποθετικές προεκτάσεις του τί θα γινόταν αν το plan B έμπαινε σε εφαρμογή.Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί φιλοξενείτε άρθρα από τέτοια ρεμάλια (όπως και ο Τζήμερος πριν μέρες) στην κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα σας.Με εκτίμηση
    Κένταυρος

    1. Νικόδημος

      Αγαπητέ Κένταυρε,

      Όλοι έχουμε αμαρτήσει. Συμφωνώ πως μερικοί αρθρογράφοι, όπως ο Λουκάκος και ο Τζήμερος, δεν είναι άσπιλοι. Σημασία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει το ποιος γράφει το άρθρο, αλλά κατά πόσο αυτά που λέει έχουν ουσιαστική λογική. Δεν αντικρούετε τα γραφόμενα – μα αυτά προωθούμε, όχι τους αρθρογράφους!

      Φιλικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *