του Πάσχου Μανδραβέλη
Οταν έχεις υπουργό Ναυτιλίας –αρμόδιο να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα– έναν ζυμωμένο στις φοιτητικές συνελεύσεις και στους καφενέδες της «Προόδου» φαρμακοποιό, επόμενο είναι να μην κατανοεί τι σημαίνει διεθνής σύμβαση και πόσο μεγάλη σημασία έχει η υλοποίησή της. Δεν έχουμε τίποτε με τους φαρμακοποιούς. Στην αγραμματοσύνη και στην έλλειψη στοιχειώδους διεθνούς εμπειρίας του, κατά Βαρουφάκη, «αριστερού τσούρμου» αναφερόμαστε. Μιλάμε για την κουτοπονηριά του κ. Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος νόμιζε ότι βρίσκεται σε αμφιθέατρο και μπορεί να κάνει τις γνωστές λαθροχειρίες που γίνονταν κατά τη διάρκεια φοιτητικών συνελεύσεων.
Ετσι λοιπόν για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε ένα διεθνών διαστάσεων καραγκιοζιλίκι, αφού ο υπουργός Ναυτιλίας κατέθεσε διαφορετικό νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ από όσα έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο. «Το κείμενο του σχεδίου κυρωτικού νόμου της νέας σύμβασης παραχώρησης («Σ.Π.») μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε., που κατατέθηκε χθες 28/6/2016 προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από το αντίστοιχο σχέδιο κυρωτικού νόμου που έχει προσαρτηθεί ως παράρτημα 13 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεταξύ μας σύμβασης για την πώληση των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. («ΣΠΜ»). Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο, αφενός με βασικούς όρους της συμφωνίας μας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ Α.Ε.», αναφέρει στην επιστολή–καταπέλτη η κινεζική COSCO.
Μιλάμε για τη σύμβαση την οποία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός ως «μια επένδυση που θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων». Είναι σίγουρο ότι μετά τα καμώματα του κ. Δρίτσα, όλοι οι επενδυτές της υφηλίου θα τρέξουν να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα των κ. Τσίπρα και Καμμένου, έτσι για να ζήσουν το θρίλερ των διαπραγματεύσεων και να δοκιμάσουν τις εκπλήξεις των υπουργών κατόπιν συμφωνίας.
Είναι δε τόση η ασχετοσύνη και η αμετροέπεια των υπουργών της Πρώτης Φοράς, που ο κ. Δρίτσας είπε στη Βουλή ότι «δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα εάν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και εάν θα συνεχίσουμε αύριο τη διαδικασία». Ο υπουργός αναφερόταν σε μια επένδυση 1,5 δισ. ευρώ (από τις λίγες που έρχονται στη διψασμένη για χρήμα ελληνική οικονομία), χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Πειραιά, και μνημονιακή υποχρέωση.
Μια κυβέρνηση που ανδρώθηκε πολιτικά στα τηλεκαφενεία, δεν μπορεί να διαχειριστεί το παραμικρό. Εχουμε έναν πρωθυπουργό αδύναμο να επιβληθεί ακόμη και σε υπουργό ο οποίος αμφισβητεί ευθέως τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, και κάνει κουρελόχαρτο τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του ότι η συμφωνία για τον ΟΛΠ είναι «ένα σημαντικό μήνυμα στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». Και, δυστυχώς, το μήνυμα που λαμβάνουν όλοι οι επενδυτές είναι ότι η κυβέρνηση των αμφιθεάτρων και των τηλεκαφενείων δεν μπορεί ούτε μία σύμβαση να φέρει εις πέρας. Βοήθειά μας…
Πηγή: Καθημερινή