Δεν μας σώζουν οι αλλαγές στην Ευρώπη

Δεν μας σώζουν οι αλλαγές στην Ευρώπη

Κύριο Άρθρο 

Όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν ως νίκη της δημοκρατίας απέναντι στη γραφειοκρατία και τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών την απόφαση των βρετανών για Brexit βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το κύμα οικονομικής αλλά και πολιτικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους βρετανούς που ψήφισαν κατά της παραμονής δηλώνουν μετανοιωμένοι, ενώ ακόμα και οι ηγέτες του Brexit προσπαθούν να μεταθέσουν ευθύνες και αποφάσεις για το μέλλον.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα new deal που δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και την κοινωνική διάσταση, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο κορυφής. Όσο αυτονόητη κι αν είναι αυτή η διαπίστωση, άλλο τόσο αυτονόητο θα έπρεπε να ήταν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν πρόκειται να λυθούν ακόμα και με την καλύτερη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινωνική ατζέντα που θέλει ο κ. Τσίπρας μπορεί να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό τη χώρα μας, αλλά δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να βγούμε από το τούνελ της κρίσης.

Όσα χρήματα κι αν έλθουν αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, αν δεν απαλλαγούμε από τις εσωτερικές μας παθογένειες, αν δεν βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, όποια ανάπτυξη κι αν έρθει θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Το ζήσαμε άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν με το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, τα εύκολα δανεικά που κατέληγαν σε καταναλωτική έκρηξη και διόγκωση των ελλειμμάτων.

Καμιά κοινωνική ατζέντα δεν πρόκειται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αν δεν υπάρξει περιβάλλον που να ευνοεί τις επενδύσεις. Καλά τα πρόγραμμα δια βίου μάθησης, επανεκπαίδευσης για να δώσουν προσωρινές λύσεις σε όσους υποφέρουν – και σε όσους βέβαια εκμεταλλεύονται αυτά τα προγράμματα – αλλά λύση στο πρόβλημα της  ανεργίας δεν δίνουν και δεν πρόκειται να δώσουν.

Να επισημαίνουμε λοιπόν τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες και τις πολιτικές ακροβασίες της Ευρώπης, όπως κάνει ο κ.Τσίπρας, αλλά πριν ας αναλογιστούμε τις δικές μας παθογένειες, τις ευκαιριακές και δημαγωγικές πολιτικές, τη μετάθεση ευθυνών. Όταν για παράδειγμα υπονομεύεις τη μόνη σοβαρή επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, αυτή της Cosco στον ΟΛΠ, την υπονομεύεις γιατί δεν μπορείς να ξεπεράσεις τις ιδεοληψίες και τις λαϊκίστικες υποσχέσεις σου, όποιες αλλαγές κι αν γίνουν στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να σε σώσουν…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *