Το παράδειγμα της Κύπρου και οι δικές μας ψευδαισθήσεις

Το παράδειγμα της Κύπρου και οι δικές μας ψευδαισθήσεις

Κύριο Άρθρο

Τέτοιες μέρες, τρία χρόνια πριν  οι κύπριοι μάθαιναν  ότι το μαζικό κούρεμα των καταθέσεων τους, σχεδόν κατά 50% , ήταν το αντίτιμο της σωτηρίας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί το δικό τους  ηρωικό “όχι”  που κατέληξε τελικά σε μια ιλαροτραγωδία καθώς και οι δικές τους ψευδαισθήσεις για βοήθεια από τη Ρωσία – κάτι θυμίζει και σε μας….- κατέρρευσαν. Σήμερα τρία χρόνια μετά  με μια σοβαρή, όπως αποδεικνύεται κυβέρνηση, αλλά και χάρις στη μεγάλη ανοχή και υπομονή που έδειξε η κυπριακή κοινωνία,η Κύπρος βρίσκεται εκτός μνημονίου.

Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα.Βρισκόμαστε ήδη στον έκτο χρόνο του μνημονίου, έχουμε δεχθεί τη μεγαλύτερη βοήθεια που έχει δεχθεί ποτέ χώρα στον κόσμο,αλλά η έξοδος από το τούνελ ούτε καν φαίνεται στον ορίζοντα. Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, λαϊκίστικες υποσχέσεις καταρρέουν, η κοινωνία εξακολουθεί να  βρίσκεται μονίμως στα κάγκελα,αλλά αποτέλεσμα μηδέν…

Κάνουμε υπερήφανα  δημοψηφίσματα, εμπιστευόμαστε όσους μας τάζουν φρούδες και ανέξοδες ελπίδες, ανεχόμαστε τις επιτόπιες μεταστροφές τους, αλλά τα μνημόνια πάνε κι έρχονται, χωρίς τελειωμό. Πληρώνουμε φόρους επί φόρων, δεχόμαστε τη μια περικοπή μετά την άλλη,χάρις στις ηρωικές διαπραγματεύσεις των κυβερνώντων ,που μονίμως καταλήγουν σε χειρότερα αποτελέσματα  από τις προηγούμενες.

Είμαστε ίσως η μόνη χώρα που οι περιβόητες αξιολόγησεις της τρόϊκας, κρατούν μήνες  επί μηνών, γιατί λέει διαπραγματευόμαστε σθεναρά τα εθνικά μας δίκαια. Το αποτέλεσμα το βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που βουλιάζει στην ανεργία και την ανέχεια και φυσικά η πραγματική οικονομία που δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Κι όλα αυτά γιατί η πολιτική μας ηγεσία αντιδρούσε πάντα χωρίς σχέδιο και με μπόλικες ψευδαισθήσεις. Με αποκορύφωμα βέβαια την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα, που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να διαλύσει κι όσες ισχνές έστω ελπίδες, για έξοδο από την κρίση, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται. Και τώρα ετοιμάζεται να πανηγυρίσει επειδή θα γυρίσει η τρόικα ,μετά από καθυστέρηση μηνών, για να ολοκληρώσει, αν τα καταφέρει τη νέα συμφωνία για τα μέτρα που θα μας επιβάλλει η αντιστασιακή μας κυβέρνηση.

Ακόμα και σήμερα, αντί να παραδειγματιστούν από την τακτική της Κύπρου εξακολουθούν να υψώνουν χάρτινες κόκκινες γραμμές που καταρρέουν με το πρώτο φύσημα της τρόϊκας. Ίσως η μόνη σωτηρία θα είναι να κάνουμε εισαγωγή μερικών υπουργών από την Κύπρο, μήπως και καταφέρουμε και εμείς σε άλλα τρία χρόνια, να απαλλαγούμε από τα μνημόνια…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *